ALERGIJA na hranu zapravo je abnormalna i iznenadna reakcija tijela na određenu namirnicu koju je dijete konzumiralo. Kako objašnjavaju pedijatri, važno je znati da se alergija na hranu razlikuje od intolerancije, iako neki od simptoma mogu biti vrlo slični.
Naime, alergija na hranu uzrokuje pojačani odgovor imunološkog sustava, uzrokujući neobične simptome kod djeteta koji variraju od vrlo neugodnih do onih potencijalno opasnih po život. S druge strane, intolerancija na hranu ne utječe na imunološki sustav djeteta pa samim time nema toliko opasne nuspojave.
No kako uopće prepoznati da je dijete alergično na određenu hranu? Znakovi koji ukazuju na alergiju prvenstveno uključuju pojavu koprivnjače na koži, osip, probleme s disanjem, svrbež, crvenilo, bolove u trbuhu, povraćanje ili proljev, donosi Johns Hopkins Medicine.
Isto tako, postoje i određene namirnice koje najčešće uzrokuju alergiju na hranu. Kako objašnjavaju liječnici, otprilike 90 posto svih alergija na hranu uzrokovano je konzumiranjem sljedećih sedam namirnica:
- mlijeko
- jaja
- pšenica
- soja
- orašasti plodovi
- riba
- školjke.
Jaja, mlijeko i kikiriki najčešći su uzroci alergija na hranu kod djece, a prate ih pšenica, soja te orašasti plodovi. Isto tako, pedijatri kažu kako orašasti plodovi, riba i školjke obično uzrokuju najteže reakcije. Gotovo pet posto djece mlađe od pet godina ima neku vrstu alergije na hranu.
Od 1997. do 2007. godine prevalencija prijavljenih alergija na hranu porasla je za nevjerojatnih 18 posto među djecom mlađom od 18 godina. Iako većina djece "preraste" svoje alergije koje se nikada ne vrate, alergija na orašaste plodove, ribu i školjke u većini slučajeva zna biti doživotna.