KADA ste prelijeni za pripremu kolača ili torte, a žudite za slatkim, palačinke su odličan izbor. Ako su vam dosadile obične varijante, možete iskušati verziju s limunom i ricotta sirom. Puno su mekanije i bit će pravo osvježenje za vašu obitelj i goste.
Sastojci:
200 g brašna
žlica praška za pecivo
dvije žlice šećera
prstohvat soli
180 ml mlijeka
125 g ricotta sira
dva jaja
žličica ekstrakta vanilije
sok jednog limuna
maslac
javorov sirup (za serviranje)
šećer u prahu (za serviranje)
Priprema:
U veliku zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i sol.
U drugu zdjelu stavite ricottu i mlijeko pa izmiksajte. Dodajte jaja, miksajte. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i limunov sok pa nastavite miksati.
Mokre sastojke dodajte suhima pa ih izmiješajte drvenom kuhačom dok se ne sjedine.
Rastopite maslac na tavi za pečenje na srednje jakoj vatri. Kad se otopi, smanjite vatru pa dodajte dio smjese i oblikujte palačinku. Pecite otprilike tri minute pa okrenite na drugu stranu na još tri minute.
Servirajte uz javorov sirup i šećer u prahu.