Epidemija dječje pretilosti proširila se na sve kontinente, upozoravaju znanstvenici

Foto: Shutterstock

Znanstvenici sa Sveučilišta Florida Atlantic otkrili su da se od 1990. prevalencija prekomjerne tjelesne težine i pretilosti među djecom gotovo udvostručila diljem svijeta, pogađajući sve kontinente. Rezultati studije objavljeni su u The Maternal and Child Health Journal (MCHJ).

Znanstvenici su analizirali medicinske podatke o učestalosti pretilosti diljem svijeta. Rezultati su pokazali da u južnoj Europi, uključujući zemlje poput Grčke, Italije i Španjolske, 10 do 15% djece boluje od ove bolesti. U istočnoj Europi stopa rasta je nešto sporija, ali prevalencija pretilosti uskoro bi se mogla izjednačiti s onom u južnom dijelu kontinenta.

Globalno, gotovo 50% djece s prekomjernom težinom mlađe od pet godina živi u Aziji, a oko 25% živi u Africi. U Latinskoj Americi oko 20% djece mlađe od 20 godina ima prekomjernu težinu. Mnoge zemlje u razvoju suočavaju se s dvostrukim teretom istovremene prekomjerne tjelesne težine i pothranjenosti djece.

Znanstvenici su također otkrili da prekomjerna tjelesna težina i pretilost u djece u Sjedinjenim Američkim Državama dosežu razinu epidemije te počinju poprimati razmjere pandemije na globalnoj razini. Ta stanja dovode do hipertenzije, povećanog rizika od dijabetesa tipa 2 i poremećaja metabolizma lipida, što pak doprinosi razvoju metaboličkog sindroma.

Kod odraslih, prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara, bolesti jetre, opstruktivne apneje u snu, artritisa i nekih oblika raka koji se danas sve češće dijagnosticiraju kod mlađih osoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.