AKO ste u potrazi za ukusnim i atraktivnim uskrsnim kolačima, torta od mrkve koja je osvojila Instagram je idealno rješenje. Osim što je sočna i zdrava, bit će prava atrakcija na blagdanskom stolu.
Kad nabavite sve potrebne sastojke, za pripremu će vam trebati svega 15-ak minuta, a na pečenje ćete potrošiti oko 55 minuta.
Sastojci za tortu od mrkve:
250 g pirovog brašna
pola šalice mljevenih lješnjaka
250 g smeđeg šećera
šalica ulja
pet jaja
tri šalice naribane mrkve
dvije žličice praška za pecivo
dvije žličice cimeta
pola žličice soli
Sastojci za kremu:
400 g svježeg sira
260 g krem-sira
jedna šalica šećera u prahu
dvije žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za dekoraciju:
tri mrkve
mrvljeni čokoladni keksi
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pečenje promjera 22 centimetra.
U jednoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno, lješnjake, prašak za pecivo, sol i cimet.
U drugoj zdjeli miksajte ulje, šećer i jaja dok se ne sjedine.
Uzmite gumenu špatulu pa polako umiješajte suhu smjesu. Kada dobijete glatko tijesto, dodajte naribanu mrkvu.
Ulijte smjesu u kalup za pečenje i stavite peći na oko 55 minuta.
Nakon što kolač izvadite iz pećnice, ostavite ga da se hladi u kalupu 15-ak minuta, a zatim ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi na zraku.
U velikoj posudi izmiksajte svježi sir, krem-sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije.
Kada se tijesto potpuno ohladi, prerežite ga po sredini na dvije polovice. Vrh jedne premažite dijelom kreme. Na nju stavite drugu polovicu pa i njen vrh premažite ostatkom kreme.
Stavite u hladnjak i prije serviranja ukrasite mrkvama i mrvljenim čokoladnim keksima.
Dobar tek!