TEŠKO je pronaći kruh u pekarnici ili trgovini koji je ukusniji od onog iz pećnice. Postupak pripreme ukusnog kruha je lakši uz pomoć nekoliko korisnih savjeta.
Dominique Moudart je glavni majstor jedne od najpoznatijih pekarnica u Londonu. Tijekom karijere obišao je Francusku kako bi naučio sve recepte za pripremu kruha i sastojke koji se koriste. Njegovi savjeti pomažu početnicima napraviti kruh savršene mekoće i sjajnog okusa, piše Real simple.
1. Koristite digitalnu vagu
Mjerenje sastojaka za izradu domaćeg kruha daleko je preciznije kada se vrši uz pomoć digitalne vage u odnosu na mjerenje pomoću čaše, šalice ili žlice.
"Svaki gram je važan. Jamčim da će okus i izgled biti bolji nego kada mjerite brašno nepreciznim metodama. Ne mogu objasniti ljudima koliko je važno pažljivo čitanje recepta prije nego što se počne s izradom kruha", navodi Dominique.
2. Igrajte se različitim tipovima brašna
Pšenično brašno sadrži veći postotak glutena i idealno je za pripremu kruha s kvascem ili kiselog tijesta, jer bolje raste. Možete umjesto njega koristiti i višenamjensko brašno.
3. Kada prestati mijesiti tijesto
U ovoj fazi pripreme često se javlja greška. Prije nego što tijesto stavite u pećnicu, provjerite njegovu rastezljivost. Razvucite jedan kraj u dužinu od 10 centimetara i, ako se ne raspadne, pustite ga rasti.
4. Pazite na pećnicu
Ako su vaša peciva suha, bez rumenila ili vam treba više vremena za pečenje, vjerojatno temperatura u pećnici nije dobro postavljena. Postoje termometri koji mjere toplinu direktno u pećnici. Pomažu da se kruh peče na idealnoj temperaturi.
5. Koristite pravi kvasac
Pekarnice koriste kvasac koji brzo djeluje, a u kuhinjskim uvjetima najvažnije je provjeriti je li mu istekao rok trajanja. Ako je, kruh neće narasti.
6. Dobro ga začinite
Sol nije važna samo zbog okusa , već s brašnom i kvascem čini da tijesto ima savršenu teksturu.
"Nemojte se bojati soli. Koristite je da bi kruh bio ukusan, ali pazite da ne pretjerate", kaže Dominique.
7. Prstima provjerite je li tijesto spremno za pečenje
Riječ je o posljednjoj provjeri prije nego što uđe u pećnicu. Izrada dubokih rupa može smanjiti efekt kvasca, pa se tijesto povlači. Provjerite je li pravi trenutak za pečenje nježnim dodirom jagodice prsta. Trebalo bi ostati malo udubljenje koje se brzo povlači.
8. Dodajte mlijeko
Mala količina je dovoljna da mliječna kiselina ne bi usporila djelovanje kvasca.