USLIJED pandemije koronavirusa ljudi su pohitali u trgovine kako bi se opskrbili osnovnim namirnicama. Osim mlijeka i brašna, na popisu se najčešće nalazio i kvasac. Kao posljedica toga, kupci tvrde da na policama pojedinih trgovina kvasca više uopće nema. Zato smo nedavno pisali o tome kako sami možete napraviti kvasac, odnosno takozvani "starter".
No ako biste radije izbjegli pokušaje izrade kvasca, a želite sami pripremiti domaći kruh, uvijek možete posegnuti i za receptom za beskvasni kruh.
Jedan takav vam donosimo u nastavku.
Potrebni su vam:
400 grama glatkog brašna (možete isprobati i s različitim vrstama brašna, poput kukuruznog ili raženog)
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
4 decilitra vode (običnu vodu možete zamijeniti i mineralnom)
2 žlice ulja
Priprema:
1. Pomiješajte sve sastojke i umijesite tijesto.
2. Dobit ćete ljepljivu smjesu, ali nema potrebe za dodavanjem dodatne količine brašna.
4. Tijesto prekrijte čistom krpom i ostavite ga tako pet minuta.
5. Prebacite ga u posudu za pečenje te pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.