Psiholog tvrdi da je jedna stvar u sretnoj vezi važnija od ljubavi

Foto: Pexels

Ljubav je temelj svake veze, ali postoji još jedan vrlo važan uvjet za zdravu i sretnu vezu, tvrdi psiholog, Jeffrey Bernstein.

"Razumijevanje partnera ono je što je zaista bitno u vezi. Razumijevanje emocija, želja i frustracija partnera jednako je važno, ako ne i važnije, od same ljubavi", objasnio je za Psychology Today.

Dodaje da u situacijama razvoda često čuje da parovi kažu: "Još se volimo, ali smo se udaljili." Nadalje objašnjava: "Ta izjava naglašava ključnu točku: ljubav bez razumijevanja često nije dovoljna za održavanje veze. U svojoj knjizi 'Why Can’t You Read My Mind?', istražujem kako empatija, sposobnost razumijevanja emocija partnera, djeluje kao emocionalno vezivo koje drži veze zajedno."

Empatija i razumijevanje omogućuju iskrenu povezanost među partnerima. Kada razumijemo misli i emocije partnera, potvrđujemo njihova iskustva i stvaramo sigurno okruženje što potiče dublju intimnost i komunikaciju.

"Istraživanja potvrđuju snagu razumijevanja u vezama. Parovi koji prakticiraju aktivno slušanje i empatičnu komunikaciju izvještavaju o većem zadovoljstvu u vezi. Empatija i razumijevanje najjači su pokazatelji dugoročnog uspjeha u vezama, naglašavajući da je razumijevanje temelj trajne ljubavi", ističe psiholog.

Podijelio je nekoliko savjeta za bolje razumijevanje partnera koji uključuju:

  • Prakticirajte aktivno slušanje
  • Postavljajte otvorena pitanja
  • Stavite se u njihovu situaciju
  • Komunicirajte sa suosjećanjem
  • Budite strpljivi i uporni.

"Razumijevanje partnera ključni je element uspješne veze jer empatija i komunikacija stvaraju duboku emocionalnu povezanost koja omogućava partnerima da ojačaju svoj odnos čak i u najtežim trenucima", zaključio je Bernstein.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.