Studije: Roditelji koji nemaju blizak odnos s djecom često imaju dvije osobine

Foto: Shutterstock

Odrastanje uključuje emocionalnu neovisnost, što zahtijeva donošenje odluka o tome koje odnose želimo njegovati, a koje ne.

Kao djeca, oslanjamo se na obitelj za emocionalnu podršku, no neki, nažalost, tu podršku nisu dobili. Taj nedostatak brige može uzrokovati sukobe između roditelja i djece, što ponekad dovodi do prekida odnosa.

Prema studijama, ovo su dvije osobine roditelja koji nemaju blizak odnos s odraslom djecom, često bez da su toga svjesni.

1. Emocionalna nedostupnost

Roditelji koji su emocionalno nedostupni često ne shvaćaju koliko ta osobina može štetiti dugoročnom razvoju njihove djece. Prema studiji iz 2017. godine o psihološkom zdravlju, kada roditelji imaju prihvaćajući i podržavajući stav, njihova djeca razvijaju bolje vještine emocionalne regulacije. Nasuprot tome, kada roditelji nisu emocionalno dostupni, njihova djeca imaju poteškoće u izražavanju i obradi svojih osjećaja jer ih nisu naučili kako to učiniti.

Istraživači su otkrili da pozitivni učinci emocionalno dostupnih roditelja traju i nakon djetinjstva. Djeca koja primaju emocionalnu podršku od svojih roditelja tijekom adolescencije i rane odrasle dobi, nastavljaju se osjećati vezano uz njih i brinuti se za njih.

Ipak, veza između roditelja i njihove odrasle djece može se narušiti ako je njihov odnos izgrađen na ignoriranju emocija i uskraćivanju prostora za raspravu o teškim pitanjima.

2. Nedostatak privrženosti

Druga osobina koja može oslabiti vezu između roditelja i djece jest nedostatak ljubavi i privrženosti. Ljudi su društvena bića, što znači da nam je potrebna fizička bliskost i izravni izrazi ljubavi i brige kako bismo napredovali.

Studija iz 2013. godine s UCLA-a pokazala je da roditeljska privrženost i toplina štite djecu od toksičnih učinaka stresa. Istraživači su izvijestili da, kada djeca u nepovoljnoj situaciji imaju brižan roditeljski odnos, to pozitivno utječe na njihovu opću dobrobit. Također su primijetili da dobar odnos s roditeljima može utjecati na negativne zdravstvene ishode kasnije u životu.

Svi pokazuju ljubav na različite načine, ali neizricanje te ljubavi postavlja djecu pred izazove. Roditelji koji su hladni ili emocionalno nedostupni riskiraju da će njihova djeca prekinuti kontakt kada odrastu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.