Roditelje se upozorava da maloj djeci ne daju slushy: Može biti toksičan

Foto: Shutterstock

DJECA mlađa od četiri godine ne bi smjela piti slushyje jer mogu biti toksični, upozoravaju iz američke Agencije za standarde hrane (FSA). 

Kako navode, mala djeca mogu patiti od glavobolje i mučnine zbog visokih razina zaslađivača glicerola koji se nalazi u takvim zaleđenim sokovima. U ekstremnim slučajevima mogla bi se čak onesvijestiti ili pasti u šok, upozorava FSA. Također pozivaju da se djeci mlađoj od 10 godina uskrati prekomjerna konzumacija slushyja.

“Simptomi trovanja glicerolom obično su blagi, ali je važno da roditelji budu svjesni rizika – osobito pri visokim razinama konzumacije”, rekao je Adam Hargrave, voditelj odjela aditiva u Agenciji.

“Vjerujemo da mnogi ni ne prijavljuju trovanje glicerolom jer se mučnina i glavobolja mogu pripisati drugim stanjima, primjerice sunčanici”, dodao je.

Glicerol je zaslađivač koji se prirodno nalazi u pivu i medu i dodaje se proizvodima poput žitnih pločica, marshmallowa i žvakaćih guma. Također se koristi u kozmetici i lijekovima jer pomaže stanicama zadržati vodu. Pića poput slushyja imaju veće koncentracije glicerola od druge hrane, a to može biti rizično za malu djecu koja mogu osjetiti simptome trovanja čak i nakon jednog popijenog pića, dok bi većoj moglo biti loše ako popiju velike količine u kratkom roku.

Dvoje djece u Škotskoj hospitalizirano je zbog trovanja glicerolom 2021. i 2022. godine, piše The Sun.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.