DJECA mlađa od četiri godine ne bi smjela piti slushyje jer mogu biti toksični, upozoravaju iz američke Agencije za standarde hrane (FSA).
Kako navode, mala djeca mogu patiti od glavobolje i mučnine zbog visokih razina zaslađivača glicerola koji se nalazi u takvim zaleđenim sokovima. U ekstremnim slučajevima mogla bi se čak onesvijestiti ili pasti u šok, upozorava FSA. Također pozivaju da se djeci mlađoj od 10 godina uskrati prekomjerna konzumacija slushyja.
“Simptomi trovanja glicerolom obično su blagi, ali je važno da roditelji budu svjesni rizika – osobito pri visokim razinama konzumacije”, rekao je Adam Hargrave, voditelj odjela aditiva u Agenciji.
“Vjerujemo da mnogi ni ne prijavljuju trovanje glicerolom jer se mučnina i glavobolja mogu pripisati drugim stanjima, primjerice sunčanici”, dodao je.
Glicerol je zaslađivač koji se prirodno nalazi u pivu i medu i dodaje se proizvodima poput žitnih pločica, marshmallowa i žvakaćih guma. Također se koristi u kozmetici i lijekovima jer pomaže stanicama zadržati vodu. Pića poput slushyja imaju veće koncentracije glicerola od druge hrane, a to može biti rizično za malu djecu koja mogu osjetiti simptome trovanja čak i nakon jednog popijenog pića, dok bi većoj moglo biti loše ako popiju velike količine u kratkom roku.
Dvoje djece u Škotskoj hospitalizirano je zbog trovanja glicerolom 2021. i 2022. godine, piše The Sun.