Kontroverzni trend uređenja odbacuje minimalizam i slavi osmišljeni kaos

Screenshot/Foto: TikTok/amazon.de/reserved.com/zarahome.com/hm.com/gnijezdo.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MAKSIMALIZAM je jedan od najodvažnijih stilova u uređenju interijera, a sada je stigao novi trend koji mu ozbiljno konkurira - Cluttercore. Iako maksimalizam ima brojne pristalice među dizajnerima, cluttercore je izazvao podijeljena mišljenja unutar struke.

Cluttercore je pažljivo osmišljen pristup "organiziranom kaosu" koji potiče na prihvaćanje sentimentalnih predmeta i izražavanje osobnosti na promišljen i estetski privlačan način. Iako naziv može nositi negativne konotacije, cluttercore je, u mnogočemu, jedan od najšik stilova uređenja interijera posljednjih godina, piše Livingetc.

@weeny_victorian_house IT WORKS FOR ME #cluttercore #moreismoredecor #moreismore #maximalistdecor #maximalistinteriors #eclectichome #eclecticdecor ♬ I Dont Care - Lily Olsen

Cluttercore omogućuje uživanje u predmetima koji bude nostalgična sjećanja i odražavaju osobnost u cijelom prostoru, ali ovaj stil, kao što se može očekivati, nije za svakoga.

Što je Cluttercore?

Cluttercore pripada maksimalizmu u dizajnu interijera, što znači da se fokusira na bogat dekor i ispunjene prostore, ostavljajući malo mjesta za prazne površine. Iako dijeli sličnosti s maksimalizmom, cluttercore predstavlja sofisticiraniji pristup.

Cluttercore se razlikuje od maksimalizma po tome što se svaki element u prostoru pažljivo bira i smješta s namjerom. Dok maksimalizam često stvara dojam pretrpanosti, cluttercore donosi promišljeniji i organiziraniji pristup. Rezultat je dom koji odiše jedinstvenim karakterom i šarmom, gdje svaki predmet djeluje kao da ima svoju svrhu i doprinosi cjelokupnom dojmu prostora.

@bethdesigns ‘Intentional clutter’ sounds way better than some alternatives. 🫣 #cluttercore #maximalism #ihaveaproblem ♬ original sound - luluandgeorgia

Ovaj eklektični stil postao je popularan na TikToku tijekom pandemije, kao odgovor generacije Z na maksimalizam. Cluttercore posuđuje razigrane i prepoznatljive elemente iz stila cottagecore, poput vintage galerijskih zidova i dekorativnih otvorenih polica, ali s profinjenijim pristupom.

Ne dijele svi oduševljenje ovim trendom

Nakon pandemije, kada su ljudi bili zatvoreni u svojim domovima, postalo je jasno da životni prostor treba imati dublje značenje, primjećuje Isy Jackson, dizajnerica interijera i vlasnica Cheltenham Interiorsa. Cluttercore, prema njezinim riječima, predstavlja reakciju na monotoniju bež boja i emocionalno neutralnih tonova koji su dominirali u ranijim godinama.

@kk_duffeyhome Cheers mate 🖤 . #homedecor #home #eclecticdecor #eclectic #vintage #thirft #maximalist #intentionalclutter #cozycore #smallhouse #openfloorplan #diy #333 #fly #views #color #hyggehome #cozyathome #always #cheers #wine #houseoftiktok #moodyaesthetic #amood #plants #halloween #luluandgeorgia ♬ original sound - luluandgeorgia

Međutim, cluttercore nije za svakoga, uključujući dizajnerski duo iz Ophelia Blake, luksuzne konzultantske tvrtke za dizajn interijera koju su osnovale majka i kći, Helen i Scarlett Blakey. Unatoč svojoj naklonosti maksimalizmu, nisu u potpunosti uvjerene u ovaj trend.

Suosnivačica Scarlett Blake objašnjava da se na prvi pogled maksimalizam može doimati kao "gomilanje predmeta", jer njegov pretjerano ispunjen stil može biti previše za neke ljude. "Ali daleko je od toga - jake palete boja, ponavljanje elemenata, složeni detalji i pažljiv odabir dekorativnih predmeta osiguravaju da je svaki detalj u ovom trendu pažljivo odabran."

Tvrdi da cluttercore stil, za razliku od maksimalizma, često izgleda kao da su predmeti nasumično odabrani, što može ostaviti dojam neurednosti i vizualne neprivlačnosti.

Kako prigrliti ovaj trend?

Ako želite prigrliti cluttercore na način koji stvara skladan i povezan interijer, Isy savjetuje razmišljanje o "kolekcijama". Umjesto nasumičnog gomilanja, predmete treba organizirati u povezane zbirke prema boji, temi ili razdoblju, kako bi prostor djelovao uređenije, objašnjava ona.

Ovaj pristup omogućuje izražavanje osobnosti, a istovremeno zadržava osjećaj svrhe i harmonije. Preporučuje se korištenje polica, ormarića ili vitrina za organizaciju predmeta. 

Važno je imati na umu da negativni prostor, tj. prazan prostor nije loš, čak i u bogato dekoriranom stilu poput cluttercorea. Predmete je dobro rasporediti po površinama, poput stolića za kavu ili kamina, ali ih treba uravnotežiti praznim prostorom.

@octavies Antique cluttercore vibe ? #homeinteriors #frenchstyle #antique ♬ original sound - thegratzlife

Preporučuje se koristiti različite visine i grupirati predmete kako bi se stvorio vizualni interes bez zagušivanja prostora. Poželjno je birati predmete koji su istovremeno dekorativni i funkcionalni, poput elegantnih kutija za pohranu ili ukrasnih košara koje organiziraju sitnice i istovremeno doprinose estetskom dojmu.

Redovito pregledavanje i uklanjanje predmeta koji se više ne koriste ključ je održavanja funkcionalnog prostora. Iako cluttercore slavi obilje, dobro organiziran prostor ostaje privlačan i funkcionalan.  Povremeni pregledi i raščišćavanje korisni su za održavanje prostora, čak i kod ljubitelja bogatog dekoriranja.

Set skulptura, Amazon, 26.45 eura
Vaza, Reserved, cijena na sniženju je 11.99 eura
Pladanj, Zara Home, od 48.99 eura
Set knjiga, H&M, 57.99 eura
Stolić za kavu, Gnijezdo, cijena na sniženju je 513.60 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.