Kako do Brazila? Hrvatska mora srušiti Srbiju u Beogradu i Belgiju kod kuće

Foto: Screenshot; Fifa.com, Cropix/ R.Gorsic

HRVATSKA reprezentacija srušila je Srbiju na Maksimiru te je upisala četvrtu pobjedu u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Izabranici Igora Štimca do sada su uzeli 13 bodova i dijele prvo mjesto s Belgijom koja ima bolju gol razliku od Hrvatske. Belgijci su u ovim kvalifikacijama postigli 10 golova, a primili samo jedan (od Hrvatske), dok je Hrvatska zabila osam golova i primila dva komada (jedan od Belgije, jedan od Makedonije).

Protiv Srbije u Beogradu početkom rujna

Do kraja kvalifikacija preostalo je još pet utakmica, a Hrvatska se vraća na travnjak već u utorak protiv Walesa. Nakon Walesa slijedi kratka reprezentativna stanka, a već 7. lipnja na Maksimir stiže Škotska. Za razliku od Hrvatske, pred Belgijom su dva teška okršaja. U utorak im stiže Makedonija, a zatim u lipnju Srbija. Svaki eventualni kiks Belgije Hrvatska bi trebala iskoristiti, a naročito sada kada će Wales igrati bez Aarona Ramseyja, a možda i bez Garetha Balea. Škotska je momčad koja je na korak do sigurne eliminacije, iako je i sada jasno da će Škoti SP u Brazilu gledati preko televizora. Situacija bi bila sasvim lakša da Srbija ili Makedonija otkinu koji bod Belgiji u Bruxellesu, ali i da Hrvatska u dvobojima protiv Škotske popravi gol razliku.

Posljednju utakmicu u kvalifikacijama Hrvatska će igrati protiv Škotske na Hampden Parku. Belgija će u Bruxellesu ugostiti Wales, a Srbija će kvalifikacije zatvoriti protiv Makedonije u Beogradu.

Borba za prvo mjesto

Završni dio kvalifikacija Hrvatska otvara 6. rujna na vrućem gostovanju u Beogradu protiv Srbije, a zatim 11. listopada na Maksimiru (vrlo vjerojatno) dočekuje Belgiju.
 



Bit će to posljednji veliki izazovi za Štimčevu momčad za konačni rasplet. Gostovanje u Srbiji bit će izazov za domaćine kako bi i ta utakmica prošla bez incidenata te nepoželjnih posljedica iz Nyona. Ostane li Mihajlović do tada na klupi, bit će željan osvete, kao i pomlađeni "orlovi". Pitanje je tko će spremnije dočekati početak nove sezone, jer Srbi su se na Maksimiru zatekli baš u vrijeme kada su hrvatski igrači eksplodirali. Mnogo toga će se do tada promijeniti. Kiks u Beogradu i protiv Belgije ostavio bi Hrvatsku daleko od prvog mjesta i donio dodatne kvalifikacije.

Pobjede protiv Belgije i Srbije dovele bi Hrvatsku na čelo skupine, ukoliko bi protiv Velšana i Škota sve prošlo "prema planu".

Što ako Hrvatska bude druga? Englezi ili Crnogorci, BiH ili "Furija"...

Iako je BiH pobjedom nad Grčkom preuzela poziciju favorita za odlazak na SP, tri boda prednosti i pet kola do kraja mogu donijeti još neizvjesnosti. U jednoj od mogućih kombinacija, spominje se i mogući dvoboj Hrvatske i BiH za odlazak u Brazil.

Navijačima bi sline potekle i od novog okršaja Hrvatske i Engleske, koja s Crnom Gorom vodi žestoku borbu za prvo mjesto. Tu su i svjetski i europski prvaci Španjolci, koji kaskaju za Francuskom dva boda uoči ogleda u Parizu, dok Portugal još nije dostigao Finsku na drugom mjestu skupine F.

Pitanje je i hoće li FIFA odrediti nositelje u dodatnim kvalifikacijama. U tom slučaju Modrić i društvo bi puno lakše stigli do Brazila jer bi sigurno bili nositelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.