"Sramota je da ranije nismo proizveli ovakve plejeve, ne vjerujem da se nije moglo"

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, Profimedia

HRVATSKA košarkaška reprezentacija danas započinje nastup na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Parizu. Prvi protivnik na turniru u Pireju joj je Slovenija predvođena Lukom Dončićem, večeras u 20 sati, a sutra već u 16:30 slijedi okršaj s Novim Zelandom. Utakmice možete gledati na kanalu RTL2.

Samo pobjednik turnira, na kojem su u drugoj skupini domaćin Grčka, Dominikanska Republika i Egipat, ići će na Olimpijske igre i upasti u skupinu A s Australijom, Kanadom i pobjednikom turnira u Španjolskoj.

Uoči turnira razgovarali smo s Nevenom Spahijom, bivšim hrvatskim izbornikom, a trenutačno trenerom Venezije, koji je prezadovoljan smjerom kojim ide hrvatska reprezentacija pod vodstvom Josipa Sesara. Za Index je prokomentirao hrvatski sastav, otkrio koga bi volio vidjeti u toj skupini igrača i osvrnuo se na protivnike.

Kakav ste dojam stekli o Hrvatskoj na pripremnim utakmicama, nastavno na prošlo ljeto, kad ju je preuzeo Josip Sesar?

Za najveću moguću ocjenu. Napokon se slaže ono što ljudi godinama očekuju. Iznad svega, pojavila se jezgra koja se želi odazivati, koja ima pristup kakav imaju vaterpolisti, rukometaši i posebno nogometaši, i to je ono što nam je nedostajalo. Ima igrača koji odbijaju pozive, ali stvara se jezgra koja je u svakoj akciji.

Sesar se odlično snašao, bio je odličan igrač, a generacijski je nekako najbliži ovim dečkima, dovoljno mlad i dovoljno star da bi ih shvatio, to je dobitna kombinacija.

Dario Šarić i Josip Sesar (Goran Kovacic/PIXSELL)

Kakav je Dario Šarić u ulozi kapetana?

Dario je top. sazrio je, kao i Hezonja i Zubac. To su tri igrača čija igračka kvaliteta i talent nikad nisu bili upitni, a rastu iz godine u godinu. Nadam se da će Dario ostati u NBA ligi jer ima još puno za pokazati na najvišoj razini, kockice su se svima posložile, i privatno i u klubovima i u reprezentaciji.

A ostatak reprezentacije, je li na potrebnoj razini, s obzirom na to da većina dolazi iz abaligaša i klubova slične razine?

Dečki su odlični, ne može se očekivati da imamo istu kvalitetu na svakoj poziciji, to mogu samo Francuska ili SAD. Apsolutno svi zaslužuju pohvale, a moram priznati da neke od njih nisam dobro poznavao, odnosno njihovu klasu, dok nisu došli u reprezentaciju.

Zubac igra više s loptom i koristi leđnu tehniku nego u NBA-u, gdje ga se najčešće koristi u pick-and-rollu. Što je bolji način?

To je stvar trenera i njegova stila. U NBA-u se vrlo malo igra na niskom postu, sve se svodi na pick-and-roll i izbacivanje lopte na tricu jer analitika kaže da je tako najbolje i najučinkovitije. Ne znam koliko može doprinijeti takvim načinom igre, ali to je stvar taktike, a on može odgovoriti na taj zahtjev.

Dugo se plakalo zbog razigravača, što kažete na Filipovića i Kapustu?

Imam jednostavan odgovor. Prije svega, sramota je da svih ovih godina nismo proizveli pleja na reprezentativnom nivou. Treba davati igračima priliku u klubovima i onda ćemo imati reprezentativca. Svi klubovi imaju Amerikanca na pleju, a samo treba mladim domaćim igračima dati priliku. Možda nećemo dobiti Tonyja Parkera, ali Kapustu i Filipovića da, nitko me ne može uvjeriti da se to i ranije nije moglo. Ne moraju biti klasa Šarića i Zupca, ali mogu im dati ruku.

Goran Filipović (Goran Kovacic/PIXSELL)

Od igrača koji nisu tu, tko bi najbolje došao Hrvatskoj?

Ako ne računamo Bojana Bogdanovića, koji je ozlijeđen, mislim da bi u ovoj reprezentaciji Luka Šamanić i Karlo Matković imali što reći. Sesarov izbor je dosta logičan, ne znam njegovu ideju, odnose u reprezentaciji i kemiju, ali možda bih na njegovom mjesto pronašao mjesto za Michaela Ružića, koji je igrao sjajnu sezonu u Joventudu. To je razina talenta kakvu odavno nismo imali i siguran sam da će već od iduće akcije biti među 12.

Prvi protivnik nam je Slovenija. Tko je najveća opasnost osim Dončića i koliko im je problematično to što je Čančar propustio cijelu sezonu?

Dončić je enormna kvaliteta i prevaga u ogromnom broju slučajeva. Problem im neće biti to što Čančar nije igrao godinu dana, nego igrači koji su dugo dio reprezentacije, ali stižu ih godine. Nemaju mladih igrača, ali to nije toliko bitno na razini jednotjednog turnira koliko bi bilo tijekom pune sezone.

Kako protiv Dončića?

Njega je vrlo teško zaustaviti, mislim da je dao 32 poena Brazilu. Kad sam došao u Memphis, bio sam zadužen za skauting Dallasa. Bili smo jedna od najmlađih ekipa lige. Bilo je najvažnije dobiti razdoblja bez njega jer, kad se on vrati na parket, nemaš nikakve šanse, uz sve adaptacije, promjene sustava obrane...

Za mene je Dončić kombinacija Dražena Petrovića i Dirka Nowitzkog. Ima koš, napredovao je u šutu za tri poena, ima asistenciju, sve.

Možemo li ga umarati i iskorištavati u obrani kao NBA momčadi?

Košarka je napredovala u brzini ritma, sve manje se igra pet na pet. Može ga se napasti u nekoliko situacija, ali znate da će se adaptirati. Treba ih napadati tamo gdje su najtanji. A što se umora tiče, on igra utakmice od 48 minuta, ove od 40 su mu zezancija.

Luka Dončić (Profimedia)

Kako komentirate izbor Josha Neba za Amerikanca u slovenskom sastavu?

Mislim da je ovo prva godina da on i Dončić igraju zajedno, ali dobar je izbor, Taj igrač mora biti vertikalan, dobar skakač, dobar na obruču, u hvatanju alley-oopova...

Koliko su opasni Novozelanđani?

Njihov trener je legendarni Pero Cameron, a pomoćnik mu je moj dobar poznanik. Gledajte, na ovakvim turnirima uvijek se može dogoditi iznenađenje u jednoj utakmici, ali s obzirom na to kako izgledamo, ne vidim da Novi Zeland ima šanse da nas iznenadi.

Uvijek moraš pobijediti onoga tko je slabiji, a ako dobiješ favorite, napravio si čudo. Mi na ovom turniru nismo favoriti, šanse sa Slovenijom su nam 50-50, a Novi Zeland moramo dobiti.

Iz druge skupine najopasniji je domaćin Grčka.

Da, igraju doma i bit će neugodni, ali tradicija je takva da gotovo nijedna domaća reprezentacija nije osvojila ovakav predolimpijski turnir. Oni su tvornica igrača, uvijek imaju mlade koji dolaze, jaku ekipu. Spanoulis je očito trener koji raste, u kojeg vjeruju i ulažu. Za mene je još nepoznanica, ali bio je velik igrač, ako bude takav i trener...

Može li Antetokounmpo biti jednako moćan u FIBA-inoj košarci kao u NBA-u?

Tamo je teren veći, a pravilo o obrambene tri sekunde drastično mijenja košarku, ali bez obzira na to, neće biti lako igrati protiv njega. Može igrati i braniti svaku poziciju, ne bih ga podcijenio, iako tu nije na razini MVP-ja.

Giannis Antetokounmpo (Profimedia)

Grci su za Amerikanca ovaj put odabrali Walkupa umjesto Dorseya. Je li im to dobar potez?

Obojica su vrhunski igrači, svaki ima svoje karakteristike. Walkup je imao odličnu sezonu i s njim po meni nisu ništa izgubili, ali nisam siguran jesu li znatno dobili.

Ostale reprezentacije?

Dominikanci su za mene, kao i Novozelanđani, potpuna nepoznanica. Mogu napraviti problem u jednoj utakmici, ali mislim da neće uspjeti. Ne poznajem ih dovoljno da bih bolje argumentirao.

Što će biti ključ da Hrvatska ode na Olimpijske igre?

Hrvatska ima sve, dobru kemiju, dolazi neopterećeno i vidim da svi dečki vole igrati za reprezentaciju. Ako netko od naše najbolje trojice iskoči kao Hezonja protiv Brazila, za nas nema granica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.