Kineska rudarska tvrtka u rijeku ispustila kadmij, stanovnicima izdano upozorenje da ne piju vodu

NAKON što je jedna rudarska tvrtka ispuštanjem kancerogenog kadmija iz svog postrojenja izazvala onečišćenje povećeg poteza vodenog toka dvaju rijeka, kineske su vlasti upozorile oko 3.7 milijuna stanovnika u regiji Guangxi da izbjegavaju piti riječnu vodu, prenose kineski državni mediji.

Nadajući se kako će uspjeti razrijediti koncentraciju ispuštenog otrovnog teškog metala, tamošnji su dužnosnici odmah nakon saznanja o incidentu otvorili brane na četiri uzvodne hidrološke postaje na rijeci Longjiang, pritoku  Liujanga koji teče kroz Liuzhou.

Novinska agencija Xinhua prenijela je kako je prisutnost kadmija u vodi prvi put uočena prije dva tjedna. Unatoč naporu lokalnih vatrogasaca koji su sipanjem stotina tona neutralizirajućih sredstava u rijeku pokušali doprinijeti razgrađivanju kadmija, uginulo je mnogo riba.

Vlasti su prijavili kako je među građanima zavladala panika, a flaširana voda postala je najtraženiji artikl u regiji.

Vlasti odgovornima za izljev koji se dogodio 15. siječnja odgovornom smatraju tvrtku Guangxi Jinhe Mining Corporation, no nepoznato je koliko dugo ta tvrtka ispušta otrovne sastojke u rijeku, i koliko ih je dosad ispušteno.

Od prošlog petka kadmij se može naći u uzorcima vode uzetima u Liuzhouu, na udaljenosti većoj od 130 kilometara nizvodno od tvornice, no ravnateljstvo odsjeka za zaštitu okoliša poručuju kako je izmjerena granica teškog metala u vodi u granicama prema državnim standardima, stoga je sigurna za piće.

No, Xinhua prenosi kako se u priopćenju lokalnih vlasti stanovništvo ipak upućuje na izbjegavanje konzumiranja vode iz zahvaćenog dijela riječnog toka, a u tijeku je potraga za alternativnim izvorima pitke vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.