Šri Lanka bira predsjednika

Foto: EPA

Milijuni državljana Šri Lanke izlaze na birališta kako bi izabrali predsjednika kojeg čeka zadatak poticanja krhkog gospodarskog oporavka te zemlje suočene s najgorom financijskom krizom u desetljećima.

Više od 17 milijuna od 22 milijuna ljudi u Šri Lanki ima pravo glasa na izborima na kojima su se trebali odlučiti između tri kandidata: predsjednika Ranila Wickremesinghea, glavnog oporbenog vođe Sajitha Premadase i marksistički nastrojenog protukandidata Anura Kumare Dissanayakea.  Wickremesinghe (75) na čelu je države od 2022., dok je Dissanayake vodio na nedavnom ispitivanjima javnog mnijenja.

Prvi izbori otkako je gospodarstvo Šri Lanke 2022. posustalo zbog nedostatka deviza

Birališta su otvorena od 7 ujutro (01.30 GMT) do 16 sati (10:30 GMT), a izborno povjerenstvo trebalo bi u nedjelju objaviti ime pobjednika.

Preko 13.000 biračkih mjesta postavljeno je diljem zemlje, a 250.000 javnih službenika raspoređeno je da upravljaju izborima.

Ovo su prvi izbori otkako je gospodarstvo Šri Lanke 2022. posustalo zbog ozbiljnog nedostatka deviza, zbog čega ta otočna država u Indijskom oceanu nije mogla platiti uvoz osnovnih potrepština, uključujući gorivo, lijekove i plin za kuhanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.