Deseci tisuća evakuirani u Japanu, stižu poplave. "Prijeti smrtonosna opasnost"

Foto: EPA

Japanske vlasti su naredile evakuaciju desetaka tisuća stanovnika Ishikawe zbog opasnosti od poplava izazvanih obilnim kišama. Oko 30.000 stanovnika gradova Wajima i Suzu bilo je prisiljeno napustiti to područje, rekli su lokalni dužnosnici.

Tri rijeke u regiji poplavile su obližnje zajednice, rekao je dužnosnik za AFP i dodao da se procjenjuje šteta na zgradama i infrastrukturi. Japanska meteorološka agencija stavila je prefekturu Ishikawu u stanje visoke pripravnosti, upozoravajući na "smrtonosne" opasnosti.

Slike koje je emitirao javni kanal NHK prikazuju potopljenu ulicu u gradu Wajimi. Wajima i Suzu su među gradovima koji su bili najteže pogođeni potresom magnitude 7.5 1. siječnja, u kojem je poginulo najmanje 236 osoba.

Regija se još uvijek oporavlja od ove katastrofe koja je sravnila zgrade, uništila ceste i izazvala velik požar. Količina oborina u Japanu dosegla je rekordne razine posljednjih godina u nekoliko dijelova zemlje, ponekad sa smrtonosnim poplavama i klizištima. Stručnjaci smatraju da klimatske promjene povećavaju učestalost, intenzitet i nepredvidljivost tih pojava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.