Potvrđeno: Kolinda kreće smijeniti Josipovića

Foto: Facebook

PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a održalo je sjednicu u Vukovaru i, kako doznajemo, potvrdilo Kolindu Grabar- Kitarović kao kandidatkinju za predsjedničku utrku.

Objavio je to u Vukovaru nakon sjednice Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Rekao je da je Kolinda dobila jednoglasnu potporu.

Karamarko je rekao da ima čitav niz razloga zbog čega su se odlučili za nju te da ima puno prednosti u odnosnu na Josipovića.

"Mislim da se radi o osobi, prvi put kandidatu koji će pobijediti, koja nije odnjegovana na nekim socijalističkim jaslama kao prethodni", rekao je između ostalog Karamarko naglasivši da se radi o kandidatu koji je prvi put, nakon predsjednika Tuđmana, autentični HDZ-ovac. Specijalizirana je za vanjske poslova, a ona pripada i našem ideološkom miljeu, istaknuo je Karamarko.

"Dakle, HDZ-ovskom, narodnjačkom, pučanskom, demokršćanskom. I s druge strane je žena. Mi hrabro kandidiramo ženu, unatoč nekima koji kažu da hrvatsko društvo nije spremno za ženu na takvom mjestu. Mi tvrdimo da jest i da će ona pobijediti", rekao je Karamarko naglasvši da joj sve ide u korist i da se nijedan kandidat s njom ne može mjeriti.

"Kampanja neće biti prljava"

Rekao je i da kampanja neće biti prljava već afirmativna ali i skromna. "Mi ćemo i kroz nju, i ona sama će afirmirati sve one vrijednosti koje se trebaju afirmirati u hrvatskom društvu. Prema tome, mi ne želimo izabrati gore nekoga tko će biti fikus, koji će se prilagođavati dnevno-političkim situacijama, kao što je to sada. Gospodin Josipović se ne usudi kritzirati SDP jer će mu valjda trebati njihova podrška na izborima. Mi tražimo predsjednika Republike koji će koristiti svoje ovlasti i brinuti se o ovoj teškoj situaciji". 

Do sada neslužbena kandidatkinja HDZ-a prema anketama najozbiljniji je konkurent sadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću.

Kome biste vi dali svoj glas - Kolindi Grabar Kitarović ili Ivi Josipoviću? 

 Tko je Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović rođena je 29. travnja 1968. godine u Rijeci, a nakon karijere u diplomaciji, od 2003. godine počinje njen politički uzlet kada postaje ministrica europskih integracija. Uzlet je vezan uz Ivu Sanadera koji tada sastavlja Vladu. Dvije godine kasnije, nakon što je Miomir Žužul morao otići, Grabar Kitarović preuzima ministarstvo vanjskih poslova.

Nakon što je Sanader 2007. godine uspio dobiti i drugi mandat u Ministarstvo vanjskih poslova dolazi Gordan Jandroković, a Grabar Kitarović kreće s međunarodnom karijerom. Tako je od 2008. do 2011. godine bila veleposlanica u SAD-u, da bi u srpnju 2011. godine bila imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a zaduženog za javnu diplomaciju.

Milanović tražio smjenu Grabar Kitarović zbog narko-skandala u veleposlanstvu

Grabar Kitarović oduvijek je bila miljenica javnosti. Primjerice 2005. godine po anketama je uz Đurđu Adlešić dijelila drugo i treće mjesto najpopularnijih političara. Iznad njih naravno bio je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić. Štoviše u velikoj anketi tko bi Hrvatsku mogao najbolje predstavljati u svijetu od političara, sportaša i ostalih javnih osoba bila je šesta na listi, "između" Gorana Ivaniševića na petom i znanstvenika Miroslava Radmana na sedmom mjestu.


Imidž "drage, simpatične, pristojne i poštene osobe" građen je pomno pa su se tako u hrvatskim medijima mogle čitati priče kako je Grabar Kitarović postala simpatija jednog "EU ministra", u kojem se naglašavao njen šarm.

Unatoč, brižno osmišljenom imidžu Grabar Kitarović nije bila imuna na afere. Prva je bila ona kada je američka policija tijekom kupoprodaje droge ulovila člana hrvatskog konzulata u Los Angelesu, a Ministarstvo vanjskih poslova odrađivalo je veliku akciju zataškavanja tog skandala. Štoviše Grabar Kitarović umiješanu je članicu konzulata nagradila "produženjem mandata" da bi kasnije tvrdila da je za cijeli slučaj saznala prekasno.

"Ovo što se događa u zadnja dva dana je sramotno. Neugodan, ali benigan incident pokušava se prebaciti na profesionalce. Glavni krivci su tadašnji zapovjedni vrh (ministarstva) i aktualna ministrica vanjskih poslova.", tvrdio je u jeku afere u prosincu 2006. godine Zoran Milanović tadašnji glasnogovornik SDP-a. Zbog narko-afere tražio je ostavku Kolinde Grabar Kitarović.

Zbog korištenja službenog automobila smjenu tražila i Kosor

I bivša premijerka Jadranka Kosor tražila je njenu smjenu i to kao veleposlanice u SAD-u. Naime, otkriveno je kako je suprug Kolinde Grabar Kitarović, Jakov  Kitarović u Americi dvije godine koristio službeni automobil u privatne svrhe. Prevalio je više od 50 tisuća kilometara.


"Ona mora snositi odgovornost!", grmjela je Kosor.

Upravo u to vrijeme vukla se paralela sa švicarskom ministricom koja je podnijela ostavku nakon što je otkriveno da je kupila kutiju Tobleronea na službenu karticu. Javnost je tražila smjenu veleposlanice, no cijela afera je stavljena pod tepih kada je Grabar Kitarović platila oko 30 tisuća kuna štete na koliko je procijenjena šteta.

Afera je tada pala u zaborav i veleposlanica je nastavila raditi svoj posao u Washingtonu.

Grabar Kitarović za Washington Times: Sanader je priznat i poštovan

Grabar Kitarović oduvijek je bila dobar vojnik svoje partije, a tako je do gotovo zadnjeg dana branila Ivu Sanadera.

"Hrvatski premijer Ivo Sanader je široko priznat i poštovan kao reformist koji je pokazao odlučnost u ostvarivanju nacionalnih ciljeva članstva u EU i NATO-u", napisala je za dnevni list The Washington Times kao odgovor na tekst kolumnista tog lista Jeffreya Kuhnera koji je Sanadera optužio za "pljačku velikih razmjera".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.