Još malo toplinskog vala, a onda prolom oblaka

Foto: Pixsell

Pred nama je još malo toplinskog vala, a onda stiže promjena. 

Što nas čeka danas, a što sutra

Danas će biti pretežno sunčano i vruće, a najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 30 do 35 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U drugom dijelu dana ponegdje u unutrašnjosti umjeren i jak razvoj oblaka uz mogućnost za poneki lokalni pljusak, uglavnom u Slavoniji.

Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, na istoku jugoistočni. Na Jadranu slabo i umjereno jugo, mjestimice moguće jako.

Sutra će u prvom dijelu dana biti pretežno sunčano, a zatim postupan porast naoblake sa zapada. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša i grmljavina, lokalno i izraženiji pljuskovi uz mogućnost olujnog nevremena, ponajprije na sjeverozapadu.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni u okretanju na ponegdje prolazno jak sjeverni. Na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, u noći će na sjevernom dijelu zapuhati bura.

Najniža temperatura sutra će biti između 16 i 21, na Jadranu od 20 do 25°C. Najviša dnevna temperatura između 28 i 33°C.

Upozorenja za toplinski val pa promjena

Danas je za cijelu zemlju proglašeno žuto upozorenje za toplinske valove koje predstavlja umjerenu opasnost, osim za širu dubrovačku regiju za koju je izdano narančasto upozorenje, koje znači veliku opasnost. 

Za sutra je žuto upozorenje proglašeno za širu osječku, zagrebačku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

Od utorka na dalje više nema upozorenja na toplinske valove. 

Jasno je i zašto. Naime, promjena koja stiže u drugom dijelu ponedjeljka donijet će i pad temperatura koje će u utorak biti znatno niže nego prethodnih dana. Zapuhat će i umjerena i jaka bura.

Od srijede će opet postupno zatopljavati, a pljuskovi se u srijedu očekuju još samo na jugu. 

Hitna u Zagrebu ima povećan broj intervencija

Vrućine i nagle promjene vremena opasne su za one narušena zdravlja. Zagrebačka Hitna jučer i tijekom noći imala je povećan broj intervencija. 

"Jučer smo obilježili povećan broj intervencija kao i prošle noći. Jučer je bilo preko 100, a noćas oko 80 intervencija. Dobrim dijelom neke se mogu povezati s ovim toplotnim valom, odnosno povećanom temperaturom. To su ljudi koji imaju problema sa srcem, plućima, dakle s kardiorespiratornim sustavom, rekao je HRT-u voditelj smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba dr. Jozo Brkić.

Dodao je i da pomoć traže i mlade osobe.

"Dođe im slabo ako ne uzimaju dovoljno tekućine i nisu ništa pojeli", rekao je. 

Apelira na građane da piju dosta tekućine, jedu laganu hranu, a svi kronični bolesnici da uzimaju propisanu terapiju.

Kaže da barem po noći trebamo rashladiti stanove i da budemo oprezni s klimatizacijom i u stanovima i u automobilima. Razlika treba biti sedam do 10 stupnjeva kad su ekstremne vrućine, u automobilima prije dolaska na destinaciju klimatizaciju treba isključiti da se organizam privikne.

Najvažniji savjeti za vrućine

Valja izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Treba piti dovoljno tekućine i izbjegavati velike fizičke napore na vrućini. 

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci - dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu, te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.