Američka mornarica se ispričala domorocima na Aljasci jer im je uništila selo

Screenshot: YouTube

Američka mornarica je 142 godine nakon bombardiranja naselja Angoon uputila službenu ispriku potomcima naroda Tlingit zbog tragičnih događaja iz 1882. godine.

Tog 26. listopada mornarica je napala selo Angoon na jugoistoku Aljaske, spalivši kuće, zalihe hrane i kanue, zbog čega su starješine zajednice, kako bi djecu spasili od gladi, žrtvovali vlastite živote.

Ispriku je izrekao kontraadmiral Mark Sucato na komemoraciji u selu Angoon. "Mornarica prepoznaje bol i patnju naroda Tlingit te priznaje da su ove nepravedne radnje izazvale gubitke života, resursa, kulture i ostavile međugeneracijske traume", rekao je Sucato, prenosi CBS News.

Godinama tražili ispriku

Stanovnici Angoona, kojih je sada oko 420, godinama su tražili ispriku od mornarice, često počinjući godišnja okupljanja pitanjem: "Ima li ovdje ikoga iz mornarice da se ispriča?"

Incident je dio niza sukoba između američke vojske i domorodačkih naroda Aljaske nakon što je SAD otkupio teritorij od Rusije 1867. godine.

Mornarica se ranije ispričala zbog uništenja još jednog sela

Mornarica je prošli mjesec uputila sličnu ispriku zbog uništenja sela Kake 1869., a očekuje se i isprika vojske zbog napada na Wrangell iste godine.

Kratak pregled događaja pokazuje da je mornarica djelovala nakon što je zajednica Tlingit zatražila naknadu od 200 deka za smrt šamana Titha Klanea, koji je stradao u eksploziji na kitolovcu kompanije North West Trading Co.

Sukobljeni izvještaji o događajima uključuju mornaričku verziju u kojoj se tvrdi da su Tlingiti zarobili brod i zahtijevali otkup, dok plemenski izvori tvrde da nije bilo zarobljavanja, već da je zajednica samo planirala prisustvovati sprovodu. Nakon što pleme nije moglo predati 400 traženih deka, mornarica je napala selo, ostavljajući preživjele u teškim uvjetima.

Isprika je šokirala Tlingitove vođe koji su, tijekom Zoom poziva u svibnju kada je najavljena, nekoliko minuta ostali bez riječi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.