Slavni pomorac tražio je mitski prolaz, a pronašao je rješenje za tešku bolest

Foto: Wikipedia

James Cook bio je engleski pomorac i istraživač iz 18. stoljeća, najviše poznat po svojim istraživanjima u Australiji, Novom Zelandu i Tahitima, kao i pokušaju da pronađe Sjeverni prolaz u Arktiku. Cook je poznat po trima velikim ekspedicijama koje je sponzorirala britanska kruna.

Mladi pomorac željan avanture

Rođen 1728. u skromnoj obitelji u Martonu, u Engleskoj, Cook se već u ranim godinama zanimao za more i navigaciju, a ubrzo je stekao reputaciju vrhunskog pomorca. Zahvaljujući talentu i predanosti, Britanska kraljevska mornarica ga je brzo prepoznala, što ga je odvelo na niz značajnih ekspedicija koje su proširile europsko znanje o svijetu.

Cookovo prvo istraživačko putovanje započelo je 1768. godine pod pokroviteljstvom Kraljevske akademije. Bio je postavljen za kapetana broda Endeavour s ciljem praćenja prolaska Venere preko Sunca, ali je istovremeno imao zadatak tražiti nepoznate južne kopnene mase.

Na ovom putovanju Cook je stigao do Tahitija, a zatim je mapirao obalu Novog Zelanda, čime je prvi put dokumentirao da se radi o dvama odvojenim otocima. Nadalje, otkrio je i dokumentirao istočnu obalu Australije, koju je nazvao Novi Južni Wales i proglasio ju britanskim teritorijem.

HMS Endeavour - jedini brod prve Cookove ekspedicije

Uspjeh prve ekspedicije garantirao je nove

Na svojoj drugoj ekspediciji iz 1772. godine Cook je predvodio prvu dokumentiranu plovidbu unutar antarktičkog kruga, čime je osporio uvjerenje o postojanju nepoznatog južnog kontinenta koji bi se protezao do ekvatora. Iako nikad nije vidio kopno Antarktika, njegovi su brodovi, Resolution i Adventure, stigli do hladnih južnih mora i time otvorili vrata kasnijim istraživačima.

Njegovo treće i posljednje putovanje 1776. godine obilježeno je potragom za mitskim Sjeverozapadnim prolazom, koji bi povezao Atlantski i Tihi ocean kroz Arktik. Cook je doplovio do Aljaske i kartografirao dijelove obale Sjeverne Amerike. Njegova su istraživanja pokazala kako takav prolaz, ako i postoji, nije lako dostupan ni plovan.

Uz geografsku vrijednost njegovih ekspedicija, Cook je poznat i po pažljivom pristupu očuvanju zdravlja posade. Zbog uvođenja limuna i drugih izvora vitamina C, uspio je značajno smanjiti pojavu skorbuta na brodu, što je predstavljalo revolucionaran napredak u pomorstvu. Osim toga, Cook se pokazao izuzetno susretljivim u odnosima s domorodačkim zajednicama, premda je došlo do nesporazuma i sukoba, osobito tijekom njegova posljednjeg putovanja.

Cookov život završio je tragično tijekom trećeg putovanja, kada je 14. veljače 1779. u napetoj svađi s domorocima na Havajima izgubio život.

HMS Resolution i Discovery, korišteni prilikom treće ekspedicije
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.