Američki gigant za upravljanje novcem kupio udio u talijanskom proizvođaču oružja

Ilustracija: Shutterstock

Italija je američkom fondu za upravljanje imovinom BlackRocku odobrila više od tri posto vlasničkog udjela u domaćoj obrambenoj i zrakoplovnoj skupini Leonardo, pokazuje dokument u koji je Reuters dobio uvid.

Dozvola se temelji na "zlatnoj dionici" koja državi omogućuje da blokira ili uvjetuje strana i domaća ulaganja, prema dokumentu poslanom iz ureda premijerke Giorgie Meloni u parlament.

Rim se pita i pri promjenama u upravi kompanija u strateškim sektorima kao što su energetika, telekomunikacije, proizvodnja vojne opreme i bankarstvo.

Odobreno preko tri posto udjela

Talijansko ministarstvo gospodarstva posjeduje udio od 30.2 posto u Leonardu, vodećem domaćem proizvođaču oružja, ali i satelita i druge infrastrukture koja se koristi u Zemljinoj orbiti.

Vlada je BlackRocku odobrila više od tri posto vlasničkog udjela 18. rujna, ali je postavila i uvjete, koji u dokumentu nisu navedeni. 

"Sretan sam zbog interesa BlackRocka. To je važno priznanje", rekao je izvršni direktor Leonarda Roberto Cingolani.

Vodeći investitor u talijanskom financijskom sektoru

Ulagači moraju po talijanskom zakonu tražiti dozvolu premijerke Meloni ako njihov vlasnički udio u strateškim tvrtkama čije su dionice uvrštene u kotaciju milanske burze premašuje plafon od tri, odnosno pet ili 10 posto. Raspon ide do 50 posto.

Upućeni izvor rekao je za Reuters da se očekuje da će BlackRock u kratkom roku smanjiti udio u Leonardu budući da prema njegovom statutu nijedan investitor, uz iznimku države, ne može posjedovati više od tri posto udjela.

BlackRock je inače vodeći investitor u talijanskom financijskom sektoru, sa sedam posto udjela u UniCreditu i pet posto udjela u Intesi SanPaolo, dvije vodeće talijanske banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.