Otkrivena nova vrsta morskog psa. Živi jako duboko, zovu ga "sablast"

Foto: NIWA

Novozelandski znanstvenici otkrili su novu vrstu "morskog psa duha", rijetke vrste ribe koju je nevjerojatno teško uočiti jer živi u velikim dubinama Tihog oceana. Poznati i kao "riba sablast" ili himera, "morski psi duhovi" blisko su povezani s morskim psima i ražama. Nemaju ljuske, a kostur im je u potpunosti izgrađen od hrskavice.

Dr. Brit Finucci, jedan od znanstvenika koji su otkrili australsku uskonosu ribu sablast, rekao je da je otkriće "uzbudljivo". "Zbog njihovog staništa teško ih je proučavati i pratiti, što znači da ne znamo puno o njihovoj biologiji ili ugroženosti", rekao je.

Nazvao novu vrstu po - baki

Dr. Finucci i drugi istraživači s novozelandskog Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere (Niwa) pronašli su stvorenje u području oceanskog dna poznatom kao Chatham Rise, koje se nalazi istočno od Novog Zelanda.

"Morski psi duhovi" obično žive na dubinama do 2600 metara. Dr. Finucci je rekao da se vrsta ističe po svojoj neobično dugoj njušci, koja može činiti polovicu duljine tijela. Novoj je ribi dao znanstveno ime s osobnim prizvukom: Harriota avia.

"Avia znači baka na latinskom, htio sam joj dati ovo priznanje jer me ponosno podržavala u mojoj karijeri znanstvenika", objasnio je dr. Finucci pa dodao: "Kimere su također prilično drevni rođaci - bake i djedovi - riba i mislio sam da je to ime prikladno."

U početku se mislilo da je riba sablast dio vrste koja se nalazi diljem svijeta. Međutim istraživanje je kasnije otkrilo da je genetski različit od svojih rođaka i da je živio isključivo u vodama Australije i Novog Zelanda.

Znanstvenici kažu da su ovakva otkrića ključna, jer znanje o tome kako vrsta živi pomaže stručnjacima da shvate najbolje načine da ih zaštite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.