Lukašenkovi zatvorenici radili na farmi luka njemačkog desničara

Ilustracija: Shutterstock

Jörg Dornau, član njemačke krajnje desne stranke AFD u saskom parlamentu, koristio je političke zatvorenike kao jeftinu radnu snagu na svojoj plantaži luka u Bjelorusiji, objavili su bjeloruski mediji.

Dornau je s lokalnim Centrom za izolaciju prijestupnika potpisao ugovor o zapošljavanju Bjelorusa osuđenih za političke prekršaje u njegovoj bjeloruskoj poljoprivrednoj tvrtki OOO Zybulka-Bel, objavio je neovisni lokalni medij Reform.news.

Inače, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pojačao je političku i masovnu represiju nad neistomišljenicima nakon predsjedničkih izbora 2020. koji su naširoko odbačeni kao lažni.

Plaća pet eura na dan

Jedan od radnika na Dornauovoj plantaži rekao je da sortira luk za oko 5 eura dnevno nakon što je pritvoren u veljači 2024. jer je lajkao objavu na društvenim mrežama.

Opisao je da radi u teškim uvjetima. Doručak je, naveo je u 7 ujutro, a hrane i vode nema do kraja radnog dana u 20 sati. "Odveli su nas u sklonište. Bio je to užasan podrum, ljudi su imali svakakvu odjeću, pa su nam se ruke i noge smrzavale", ispričao je.

Luk je, napomenuo je, "bio ukusan". Posao je nadgledao nadzornik koji je odlučivao hoće li pritvorenik biti plaćen, rekao je. Rad nije bio prisilan, tvrdi zatvorenik, a zarađeni novac trebao je ići za održavanje pritvora.

Dornau je, prema izvješću, barem jednom posjetio svoju plantažu luka kako bi osobno vidio svoje zaposlenike. "Čak sam ga i vidio. Visok, ćelav čovjek", rekao je zatvorenik, s opisom koji odgovara Dornauovim fizičkim osobinama. "Jednom je došao u svom automobilu s njemačkom registracijom", ispričao je.

U Bjelorusiji više od 1300 političkih zatvorenika

Dornau danas nije odgovorio na višestruke zahtjeve za komentar Politica.

On od 2019. godine predstavlja krajnje desnu populističku stranku AfD u saskom parlamentu u istočnoj Njemačkoj i našao se pod povećalom zbog svojih poslova u Bjelorusiji. Saski parlament je prošlog mjeseca naložio Dornauu da plati kaznu od 20.862 eura jer nije otkrio svoju umiješanost u Zybulka-Bel, tvrtki registriranoj u Bjelorusiji u listopadu 2020. godine.

Inače, u Bjelorusiji ima više od 1300 političkih zatvorenika. Podaci su to bjeloruske organizaciji za ljudska prava Viasna. Bjelorusija je godinama bila meta vala sankcija Europske unije, posljednji put u kolovozu zbog kontinuirane represije i kršenja ljudskih prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.