HDZ-ov kandidat za predsjednika kaže da mu se gadi korupcija. Kraj vica

Foto: Pixsell/Filip Brala

Uvijek je bilo priče, opravdane ili ne, da nekim narodima ne idu neke stvari. Srpski auti su postali generator viceva na globalnoj razini. Od slovenskih vanbrodskih Tomosa desna ruka bi vam ojačala dovoljno da biste zaradili ručak na obaranje ruke.

Hrvati su na isti način bili totalno očajni kada je trebalo napraviti humorističnu seriju. Otkada je televizije, posebno otkada je neovisne Hrvatske i pripadajuće joj dalekovidnice – humor nam je očajan. Ne znaš je li gori scenarij ili izvedba. Do danas.

Na hrvatskom svjetlu pozornice pojavio se čovjek, drug i vođa koji je pokazao kako oko humora kao narod znamo, kako umijemo i kako za nas Hrvate nema nedostižnih visina. Čovjek čije rečenice zasjenjuju velikane srpskog humorističkog filma. Čovjek čije lice kod nastupa djeluje ozbiljnije od Bustera Keatona. Čovjek čiji scenariji javnog djelovanja nadilaze sve što je Mel Brooks ikada napisao.

Dame i gospodo, Hrvatice i Hrvati, građani Hrvatske – čovjek koji je promijenio paradigmu hrvatske glume, hrvatskog filma i hrvatske filmske komedije je prof. dr. sc. Dragan Primorac, pedijatar, forenzičar i subspecijalist iz medicinske genetike, predsjednički kandidat Hrvatske demokratske zajednice.

Nakon Primorčeve kandidature više ništa neće biti isto

Počelo je u četiri i pol ujutro.

Nakon Primorčeve kandidature ništa više neće biti isto. Ovih nešto scenarista koje imamo, posebno stand up komičara (neću ih imenovati, prepoznat će se!), glumaca komedija i musicala, ali i filozofa, life coacha i motivatora svih vrsta – nakon što su čuli zadnji nastup Dragana Primorca prvo će se nekoliko dana šetati Lijepom Našom noseći kartonsku vrećicu (lok. škarnicl, škartoc) na glavi.

Potom će shvatiti puni besmisao svog bivstvovanja, napustiti dosadašnja zanimanja, kupiti kuću negdje u dubinama Like i uhvatiti se ekstenzivnog stočarstva kakvo smo imali prije stotinjak godina.

Počelo je prije nekoliko dana izjavom Dragana Primorca: "Dižem se u 4:30 i razmišljam kako taj dan učiniti boljim." Nešto što možemo čuti od life coacha (hrv. životni trener, a može i guratelj života) s LinkedIna, poslovne mreže. 

Rečenice su to onih što imaju "balans profesionalnog i privatnog života", ustaju u četiri, pa razmišljaju, čitaju knjigu, odrade teretanu pa bazen, u 7:30 odvoze djecu u školu, potom vode tri korporacije i dva startupa, sve kako bi popodne bili s obitelji, a uvečer pili pivo s prijateljima. Ne moram dalje objašnjavati koliko su te njihove bajkice realne…

Da budem iskren, s čovjekom koji ustaje u 4:30 ujutro ne zato što mora na posao, već razmišlja kako bi "dan učinio boljim" ne bih sjeo u BlaBla car, niti od njega uzeo smještaj preko Airbnbja. No možemo zamisliti predsjedničkog kandidata koji to govori kako bi se svidio dijelu ocvale hrvatske urbane srednje klase. No ovim što je ispalio danas ušao je u cijelu novu sferu Zone političkog sumraka.

Gadi mu se stranka koja stoji iza njega?

Na pitanje novinarke N1 što misli o slučajevima uhićenja poznatih HDZ-ovaca Dragan Primorac je ispalio: "Gadi mi se svaka osoba u RH koja je povezana s korupcijom." Dragan Primorac bio je 80-ih član Saveza komunista Hrvatske, a potom je neko vrijeme bio formalno vanstranački političar, a onda (kako predvidljivo!) postao član Hrvatske demokratske zajednice, čiji je član bio do 2009. godine. 

>> Primorac: Gadi mi se svatko povezan s korupcijom

Dragan Primorac je bio dugo i ministar u vladi Republike Hrvatske. Znate li kojoj vladi? Sanaderovoj vladi! Ne čak ni jednoj, dvaput je imenovan za ministra (2009. daje ostavku). Bio je dakle ministar upravo u vladi koju je vodio Ivo Sanader, čovjek osuđen radi korupcije. 

Godine 2009. Primorac je imao bezuspješnu kandidaturu za predsjednika Republike, a sada nam se vraća 2024. kao neovisni kandidat kojeg podržava HDZ, jedina hrvatska stranka pravomoćno osuđena za korupciju.

Primorac je ozbiljni kandidat samo zato što ga podržava pravomoćno osuđeni HDZ

Bivši Sanaderov ministar, koji je ozbiljan predsjednički kandidat samo i isključivo zato što ga podržava HDZ, govori kako mu se gadi svaka osoba koja je povezana s korupcijom! A njega podržava stranka pravomoćno osuđena zbog korupcije.

Mogli bismo, istina, pretpostaviti da Primorac, neuk u pravu, misli na fizičke, ne i pravne osobe. No, ako ćemo i samo o fizičkim osobama – nema skoro dana da čak i ovakav DORH, s HDZ-u bliskim glavnim državnim odvjetnikom, ne naloži hapšenje ponekog HDZ-ovog dužnosnika ili barem lika koji bez HDZ-a ne bi profesionalno i poslovno postojao. 

Love ovih dana HDZ-ovce i njima bliske kao zečeve, od ovih što su si od provizija ispunjavali dječačke snove o njemačkim premium automobilima do ovih skromnijih, što su na službenu karticu kupovali odijela i parfeme kako bi u lokalnoj birtiji bili zgodni i fino mirisali. 

Kandidat upravo te stranke ispali na televiziji: "Gadi mi se svaka osoba u RH koja je povezana s korupcijom. Početak i kraj. Svaka osoba koja je to napravila i za koju se to dokaže mora biti osuđena. Kao predsjednik, predložit ću izmjene ZKP-a da više nikom ne padne na pamet da to čini."

Hoće li netko Primorcu reći da predsjednik nema nikakve ovlasti što se izmjena zakona tiče (može inicirati promjenu Ustava, ali ne i zakona), pa ako ima neke prijedloge što se Zakona o kaznenom postupku tiče – mogao ih je iznijeti i sve ove godine, kao običan građanin?

Primorca ne treba pustiti blizu bilo kojoj političkoj funkciji

Najvažnije – hoće li netko Primorcu reći da je kandidat HDZ-a? Da je upravo on kandidat stranke s pravomoćnom kaznenom presudom, da lik koji je vodio vlade u kojima je on bio ministar sjedi u zatvoru  i da upravo članove HDZ-a i ljude bliske HDZ-u hapse ovih dana svakodnevno zbog korupcije? Dodatno, afere HDZ-ovaca zadnjih godinu dana ne mogu ni pobrojati?

Je li Dragan Primorac odlučio biti stand up komičar ili stvarno misli da nas svojim istupima može toliko prevariti? U Hrvatskoj smo se nagledali svakakvih političara, a posebno svakakvih kandidata za predsjednika Republike. 

Dragan Primorac je samo s ovih par izjava potvrdio da ga bilo kojoj političkoj funkciji, kamoli predsjedničkoj, ne treba pustiti ni blizu. Čovjek je, narodski rečeno – potpuno politički šupalj. Lažan, prijetvoran, kako god hoćete. Čak i za hrvatske, iznimno niske standarde političkih šupljina.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.