Amerika oštro napala SDA, vodeću bošnjačku stranku u BiH

Foto: Pixsell/Armin Durgut

Sjedinjene Države oštro su kritizirale danas Stranku demokratske akcije (SDA), optuživši je da predvodeći blokadu Doma naroda parlamenta BiH koči procese europskih integracija te istodobno daje alibi za destruktivno ponašanje svim drugim strankama.

Nisu se pojavili

Pet zastupnika iz kluba Bošnjaka u Domu naroda parlamenta BiH jučer se nije pojavilo na sjednici koja je trebala biti održana u Sarajevu, a zbog nepostojanja kvoruma morala je biti otkazana.

Pravdali su taj postupak konstatacijom kako ne žele dopustiti raspravu o prijedlogu novog zakona o Ustavnom sudu BiH kojega je još u ožujku predložio jedan zastupnik iz reda Srba. On je predložio izmjene ustroja Ustavnog suda BiH tako što bi se ukinuo mandat stranih sudaca, a istodobno uveo etnički ključ kod donošenja presuda.

Kako to pravdaju u SDA?

Za zastupnike iz SDA to je rušenje ustavnog poretka pa ne žele da se o takvom prijedlogu uopće raspravlja, no kako je on jednom uvršten na dnevni red, raspravu nije moguće izbjeći, pa su se svi članovi kluba Bošnjaka odlučili za taktiku rušenja kvoruma, zbog čega Dom naroda već osam mjeseci ne može odlučivati niti usvajati zakone.

U klubu Bošnjaka oporbena SDA ima dva zastupnika, a po jednoga Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Stranka za BiH (SBiH), no u njemu je i Kemal Ademović iz stranke Narod i pravda (NiP) koja je dio vladajuće većine. 

Iz američkog su veleposlanstva ipak u srijedu reagirali kritikom čija je meta prije svega SDA kao inicijator blokade.

"Ovo je protivno tvrdnjama SDA da želi jake institucije"

"Ovakvo ponašanje protivno je tvrdnjama SDA da podržava jake i funkcionalne državne institucije. To odražava destruktivno ponašanje drugih etnonacionalističkih stranaka koje su SDA i njeni partneri u klubu Bošnjaka osudili u prošlosti. Svi konstitutivni narodi u BiH imaju pravo koristiti zaštitu koja im je predviđena Daytonskim sporazumom, kao što je veto (radi zaštite) vitalnog nacionalnog interesa, no to se jučer nije dogodilo. Umjesto toga klub Bošnjaka jednostavno se odbio pojaviti na poslu", stoji u objavi veleposlanstva na društvenoj mreži X.

Istaknuli su kako BiH sada ima jedinstvenu priliku za napredak k europskim integracijama, no to znači da izabrani dužnosnici svih konstitutivnih naroda trebaju raditi svoj posao. 

Od ožujka nije usvojen nijedan zakon

Time su aludirali na činjenicu da zbog blokada državne vlasti od ožujka nije usvojen niti jedan zakon niti odluka koji su nužni kako bi se stvorili uvjeti za formalni početak pregovora o pridruživanju Europskoj uniji, za što je Europsko vijeće dalo suglasnost prije osam mjeseci.

Političari iz SDA koji drže vlast u četiri županije unutar Federacije BiH ranije su blokirali i usvajanje programa reformi koje je BiH trebala dostaviti u Bruxelles da bi dobila pristup fondu od šest milijardi eura uspostavljenog u okviru Plana rasta za zapadni Balkan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.