Analitičar: Vlada je propustila ogromnu priliku. Na novu će čekati dugo

Screenshot: N1

Danas je ministar financija Marko Primorac predstavio dugo najavljivani novi krug porezne reforme, a u njemu još duže najavljivani i za mnoge ne baš radosno iščekivani porez na nekretnine.

Novu poreznu reformu kojom bi se težište trebalo prebaciti s opterećenja rada na opterećenje imovine, odnosno nekretnina, ministar Marko Primorac predstavio je javnosti nakon što je istu prezentirao partnerima iz Gospodarsko-socijalnog vijeća.

"Ove izmjene idu u smjeru povećanja pravednosti poreznog sustava", rekao je.

"Porez na imovinu je najstariji tip poreza"

Komentirajući predstavljeni porezni paket za N1 televiziju, ekonomski analitičar Damir Novotny rekao je da nije riječ o poreznoj reformi ("Reforme se rade jednom u stoljeću, a ne svake godine."), kako se najčešće govori, nego o prilagođavanju hrvatskog poreznog sustava najboljoj praksi europodručja.

"Hrvatska je članica eurozone i u tom smislu ima obvezu usklađivanja ne samo svoga monetarnog nego i fiskalnog sustava. Ovu je zadaću Hrvatska trebala napraviti još davno - smanjiti porezno opterećenje rada, a više opteretiti imovinu. Mi smo jedina zemlja u europskoj monetarnoj uniji koja nema porez na imovinu, a posebno ne porez na nekretnine. Imamo samo neke parafiskalne namete", kazao je.

Porez na imovinu, dodao je Novotny, jedan je od najstarijih, ako ne i najstariji tip poreza.

"Najmanje je štetan za ekonomski rast i najviše je fer jer se oporezuje imovina, a ne rad. To je dobar smjer, ali intenzitet tih promjena je slab. Vlada je morala odlučiti uvesti porez na nekretnine prema vrijednosti, kao što to imaju sve ostale zemlje europodručja, a ne ovaj tip poreza - nekakav paušal po kvadratu - kakav postoji samo u susjednoj Bosni i Hercegovini te Srbiji. To jednostavno nema osobitog fiskalnog smisla jer se neće prikupiti dovoljno novca niti će imati nekakvog utjecaja na tržište nekretnina", smatra.

"Vlada je bila nesigurna, impuls je stigao izvana"

Impuls za uvođenje tog poreza i za predstavljene porezne promjene došao je izvana, ističe Novotny.

"Preporuke Europske komisije i OECD-a (Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj) stigle su već odavno, ali vlada je u prethodnim ciklusima očito bila nesigurna. Dijelom je i sada nesigurna, što se vidi iz toga da porez na nekretnine nije dobro osmišljen i loše je komuniciran s javnošću", kaže.

Puno se čulo prigovora da je teško oporezivati nekretnine prema njihovoj vrijednosti. Novotny smatra da nije tako.

"To su loši i neutemeljeni argumenti. Ako to može učiniti Slovenija, može i Hrvatska. Druga je stvar jesu li zemljišne knjige sređene ili nisu."

"Trebalo je primijeniti tzv. germanski model"

Od vlade je očekivao da primijeni tzv. germanski model oporezivanja imovine kakav imaju Njemačka, Austrija, a dijelom i Slovenija.

"To bi značilo da se porezom obuhvati i zemljište i zgrade, odnosno građevine na tom zemljištu, bez obzira na to radi li se o poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu. I da se onda kažnjavaju visokim poreznim opterećenjem nekretnine koje se ne koriste, a da se raznim poreznim oslobađanjima nagrade oni koji produktivno koriste i nekretnine i zemljišta. To je ovom prilikom propušteno. A jednom kad se propusti prilika, na drugu se obično mora dugo čekati", ustvrdio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.