Analitičar o izraelskoj osveti: Iran bi mogao postati američki saveznik

Bivši diplomat i vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević gostovao je na N1 televiziji te komentirao stanje na Bliskom istoku. Izrael je jutros prije zore napao Iran, a Kovačević kaže da mu je taj napad izgledao kao repriza onoga iz travnja. 

"Kao neka vrsta koreografiranog rata kojemu su diplomati iza scene režiseri i koji zavađenim stranama određuju do koje mjere smiju intervenirati", kazao je i dodao da Izrael nije izveo najubojitiji mogući napad na Iran.

"S pravom se očekuje da iransko rukovodstvo, ako je razumno, neće odgovoriti", rekao je. Iako trenutno izgleda kao da je sve pod kontrolom, Kovačević kaže da je moguća eskalacija sukoba.

"Ovo bi moglo uzdrmati režim u Iranu"

"Pitanje je koliko ljudi koji predstavljaju države u potpunosti kontroliraju stanje unutar svojih država. To je osobito aktualno kad govorimo o Iranu", tvrdi. Kovačević naglašava da velika većina iranskog stanovništva, koju uglavnom čine mladi ljudi, ne podržavaju tu teokratsku vlast.

"Ovakva izmjena oružanih udara mogla bi uzdrmati režim u Iranu. Mogla bi dovesti do znatne promjene na Bliskom istoku. Da recimo Iran od glavnog neprijatelja Amerike, u regiji, postane njezin saveznik", rekao je Kovačević.

"Možemo reći da je Izrael u konstantnom ratu od '48., ali ovo je prvi ovakav intenzivan sukob koji traje više od godinu dana", dodaje.

"Izrael se pod krinkom eliminacije terorista bavi eliminacijom stanovništva"

"Čini se da je Izrael doista odlučio uništiti Hamas i Hezbolah i čini se da zato ima i prešutnu podršku islamskih zemlja. Ali Netanyahuova vlada, nažalost, pod krinkom eliminacije terorističkih organizacija, ponajprije se bavi eliminacijom palestinskog stanovništva, to je po mom mišljenju neoprostivo. Bezrezervna podrška kolektivnog Zapada takvoj politici na globalnoj razini donosi ubrzanoj eroziji ugleda Zapada i SAD-a", smatra Kovačević.

Donald Trump ne bi imao problema ratovati s Iranom, kazao je Kovačević.

"Meni se čini da ako postoji i jedan rat u kojem bi predsjednik Trump sudjelovao s entuzijazmom, to bi bio rat protiv Irana. Dio njegove izborne baze, i to vrlo glasan dio, čine evangeličke skupine iz južnih američkih država koje rat protiv Irana smatraju svetom obvezom, to bi za njih bio vjerski rat", tvrdi Kovačević.

Kad bi demokratska kandidatkinja Kamala Harris pobijedila na američkim predsjedničkim izborima, vjerojatno ne bi mijenjala vanjsku politiku od ove koju sada vodi Joe Biden. "Ali zapravo i Bidenova vlada se prema Izraelu ponaša kao da je u Bijeloj kući Trump, a ne Biden", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.