Apostolski nuncij stavio vrpcu na ramena nadbiskupa Križića, dobio ju je od pape

Foto: HINA/ Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije/ tm

Apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua stavio je danas metropolitanski palij na ramena splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolita Zdenka Križića na misi u katedrali sv. Dujma u Splitu, koji simbolizira posebnu povezanost između nadbiskupa metropolita i Pape.

Kako su priopćili iz Splitsko-makarske nadbiskupije, nuncij Lingua istaknuo je da palij "simbolizira posebnu povezanost između nadbiskupa metropolite i Petrova nasljednika te izražava snagu zajedništva s Rimskom Crkvom, a koju nadbiskup stječe po pravu u svojoj pokrajini".

Nakon primanja palija mons. Križić je nastavio predvoditi euharistijsko slavlje u zajedništvu s nuncijem mons. Linguom, još 15 biskupa i mnoštvom svećenika. 

U homiliji nadbiskup Križić podsjetio je kako palij, kojega je primio od Svetog Oca u Rimu i koji mu je službeno uručen na današnjem misnom slavlju, označava metropolitansku vlast i pastirsku službu jednog biskupa mjesne Crkve, a budući da ga podjeljuje direktno Sveti Otac, on označava, na poseban način vez jedinstva s Apostolskom Stolicom i rimskim Prvosvećenikom, navodi se u priopćenju.  

Splitsko-makarski nadbiskup istaknuo je u propovijedi kako 'Bog od nas nekada traži i ono što mi smatramo nemogućim, ali to nas ne smije uplašiti, već radovati jer nas Bog smatra sposobnima za nemoguće'. 

Palij je liturgijski znak što ga nose nadbiskupi metropoliti, a označava poseban vid zajedništva metropolita i Pape. Riječ je o vrpci, tri ili četiri prsta širokoj od bijele vune koja se nosi oko vrata ima i dvije obješene vrpce. U nju je ušiveno šest crnih križića.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.