Ovo je otrežnjujući trenutak za Ukrajinu

Foto: Profimedia

Ukrajina i Rusija suočavaju se s realnošću dugotrajnog sukoba velikih razmjera. Neumoljivo napredovanje Rusije u nekoliko regija značajno je opteretilo obranu Ukrajine unatoč njenim naporima da reklamira i provede svoj Plan pobjede. Ovaj plan, koji se temelji na većoj vojnoj pomoći, popuštanju ograničenja za zapadno oružje i pokretanju odlučne protuofenzive, dosad nije uspio postići svoj primarni cilj osiguravanja potpore Zapada.

Srž ukrajinskih problema 

Ipak, srž ukrajinskih poteškoća je mobilizacija ljudstva, što je otežano sposobnošću Rusije da se oslanja ne samo na vlastite ogromne resurse već i na resurse saveznika kao što je Sjeverna Koreja.

Istodobno, oklijevanje Zapada da osigura neograničeni pristup i korištenje najnaprednijeg oružja, kao i sve veći umor donatora, ostavlja Kijev u neizvjesnoj poziciji.

Ako se ništa ne promijeni, Kijev bi dogodine mogao izgubiti rat

Ako Ukrajina ostane na svojoj trenutnoj strateškoj putanji, Kijev bi mogao izgubiti rat negdje 2025. To je ishod koji se može izbjeći ako se sada nešto poduzme, piše Doug Livermore, nacionalni potpredsjednik Američke udruge za specijalne operacije, viši potpredsjednik za inženjering rješenja u CenCore Groupu i zamjenik zapovjednika Odreda za specijalne operacije u Nacionalnoj gardi Sjeverne Karoline.

Dostupnost borbenog osoblja je ključna. Rusija je izgubila ogroman broj ljudi - ukupno oko 615.000, a britanska obavještajna služba kaže da gubi više od 1000 dnevno. Procjenjuje se da je Ukrajina izgubila polovicu tog broja, ali njezino stanovništvo čini oko četvrtinu ruskog. Ponekad se rat svede na jednostavnu matematiku.

Ruska taktika je nemilosrdna

Kremlj također ima mnogo manje grižnje savjesti oko strategije mobilizacije. Mladi ročnici uglavnom nisu na bojišnici kako bi se izbjegli prosvjedi među majkama ako im djeca poginu. No Rusija koristi nemilosrdnu taktiku za popunjavanje redova, uključujući angažiranje plaćenika.

Obogaćena novcem od zaobilaženja sankcija na prodaju energenata, Rusija je pribjegla financijskim poticajima. Iznosi za potpisivanje ugovora ogromni su prema ruskim standardima, dosežu oko 10.000 dolara bonusa za prijavu i oko 2500 mjesečne plaće. Postoje i drugi bonusi, kao i naknade za obitelji poginulih.

Istodobno vlada nastavlja angažirati neregularne borce, uključujući Čečene, sirijske plaćenike, razne pridošlice iz južne Azije i druge.

Ukrajina je puno opreznija oko mobilizacije

Ukrajina je tom pitanju pristupila mnogo opreznije. Oni u dobi od 18 do 24 godine oslobođeni su služenja u vojsci, što vlada opravdava niskom stopom nataliteta nakon 2006. Nedavno je Ukrajina počela pozivati muškarce u dobi od 25 do 27 godina, ali nepoznat broj obveznika i dalje izbjegava mobilizaciju. Ministarstvo obrane priopćilo je kako oko 500.000 muškaraca ispunjava uvjete za vojnu službu prema proširenim kriterijima ove godine.

Gotovo polovica ukrajinskih muškaraca koji trenutačno nisu u vojsci kaže da se ne želi boriti, pokazalo je istraživanje s početka ove godine. I u Rusiji su stotine tisuća vojnih obveznika izbjegle poziv. Ali čak i uz trenutnu nevjerojatno visoku stopu ruskih gubitaka, vjerojatno je da Moskva može pobijediti Kijev u borbi iscrpljivanja.

Ukrajinci su razvučeni

S procijenjenih 500.000 aktivnih vojnika, ukrajinska vojska razvučena je na širokom frontu, od Harkiva na sjeveroistoku do Hersona na jugu. Unatoč nekoliko valova mobilizacije, Kijev je imao poteškoća u nadoknađivanju gubitaka na bojnom polju, što dovodi do zabrinutosti zbog iscrpljenosti trupa i morala.

Neki analitičari vjeruju da je kockanje Kijeva s ofenzivom na Kursk u kolovozu, iako je u početku bilo iznimno uspješno, nerazborito i dodatno iscrpilo ionako ograničeno ukrajinsko ljudstvo.

Plan pobjede Volodimira Zelenskog naišao na velike prepreke

Ukrajinski Plan pobjede imao je za cilj preokrenuti situaciju osiguravanjem dodatne potpore Zapada i pokretanjem protuofenzive koja bi potisnula ruske snage na ključnim pravcima. Međutim ovaj je plan naišao na značajne prepreke.

Iako je Ukrajina primila milijarde dolara vojne pomoći od zapadnih zemalja, uključujući napredno naoružanje poput HIMARS-a, projektila Patriot, modernih tenkova, a sada i borbenih zrakoplova F-16, naišla je na znatna ograničenja u načinu na koje ova oružja može koristiti.

SAD i NATO nametnuli su uvjete, posebno u pogledu napada na ruskom teritoriju, i to je ograničilo ofenzivne sposobnosti Ukrajine prema ruskim linijama opskrbe, aerodromima i zapovjednim strukturama. Ograničenja u korištenju doniranih zapadnih sustava dovela su do toga da je Ukrajina često prisiljena djelovati unutar vlastitih granica, dok Rusija koristi vlastiti teritorij kao sigurno utočište iz kojeg djeluje.

Što treba napraviti?

S obzirom na trenutnu putanju, Zapad i ukrajinska vlada trebali bi preispitati svoj pristup ratu kako bi preokrenuli trenutne trendove.

1. Sniziti minimalnu dob i agresivnije provoditi regrutaciju

Ukrajinska vlada mora dodatno smanjiti minimalnu dob za regrutaciju, vjerojatno na 22 ili čak 21 godinu. Štoviše, ukrajinske službe trebale bi bolje surađivati s europskim imigracijskim i policijskim agencijama i proširiti novačenje na ukrajinske izbjeglice u inozemstvu.

Iako je trenutačna politika usmjerena na održavanje industrijske radne snage i rast ukrajinskog stanovništva, egzistencijalna priroda rata i izrazite prednosti Rusije u pogledu stanovništva zahtijevaju ovo preispitivanje.

2. Ukinuti ograničenja za zapadno oružje

Ukidanje ograničenja na to kako se može koristiti zapadno oružje neposredan je način jačanja ukrajinske obrane.

Dopuštanje Ukrajini da napada ciljeve unutar ruskog teritorija prisililo bi Moskvu da preraspodijeli svoje snage u obranu i smanji zračne napade na ukrajinsku infrastrukturu. Takve akcije mogle bi promijeniti dinamiku na bojnom polju u korist Ukrajine i staviti dodatni pritisak na Kremlj.

3. Poboljšati obuku ukrajinskih snaga

Iako zapadne zemlje već provode obuku ukrajinskih snaga, ovaj napor treba proširiti. Obuka ukrajinskih vojnika da učinkovitije koriste napredne sustave, uključujući taktiku kombiniranog ratovanja, povećala bi njihovu učinkovitost na bojnom polju.

Štoviše, pružanje obavještajnih podataka u stvarnom vremenu, sposobnosti kibernetičkog ratovanja i sustava zračne potpore, mogli bi dati Ukrajini prednost koja joj je potrebna da se suprotstavi napredovanju Rusije.

4. Pojačati provedbu sankcija i ekonomski pritisak

Iako je Zapad uveo značajne sankcije Rusiji, provedba je i dalje neujednačena. Zemlje poput Indije i Kine i dalje uvelike trguju s Moskvom, pružajući joj ključnu financijsku slamku spasa.

Zapad mora raditi na zatvaranju ovih rupa kroz proširene sekundarne sankcije, primjenom većeg diplomatskog i ekonomskog pritiska na ruske trgovinske partnere kako bi osigurao da ove kaznene mjere imaju željeni učinak.

5. Ojačati istočno krilo NATO-a

NATO mora nastaviti jačati svoju prisutnost duž svog istočnog krila kako bi preventivno djelovao na eventualnu novu rusku agresiju.

Čvrsta vojna pozicija u istočnoj Europi, uključujući angažiranje dodatnih snaga i opreme NATO-a, kao što je nedavno raspoređivanje američke obrane od balističkih raketa u Poljskoj, signalizirala bi Moskvi da će svaki pokušaj širenja rata izvan Ukrajine biti suočen s odlučnim odgovorom.

Ovo pokazivanje snage također bi umirilo istočne članice NATO-a, koje su i dalje ranjive na rusko hibridno ratovanje i druge provokacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.