Analitičar: Razaranje povijesne katedrale u Odesi je Putinova osveta

Foto: Profimedia

Sky News je objavio zanimljivu analizu sinoćnjeg ruskog raketiranja katedrale Preobraženja u lučkom gradu Odesi, koju potpisuje vojni analitičar Sean Bell.

Prije izbijanja rata u Ukrajini u Odesi je živjelo više od milijun ljudi. Od srpnja 2022. godine grad je uglavnom bio pošteđen najžešćih borbi zahvaljujući sporazumu o žitaricama, koji je omogućio izvoz milijuna tona ukrajinske žitarice.

No u ponedjeljak je ruski predsjednik Vladimir Putin obustavio rusko sudjelovanje u tom sporazumu. Od tog trenutka Odesa trpi neprestane ruske napade.

Ovo se čini kao Putinov čin osvete

Rusi su dosad napadali luku i silose za žitarice, ali sinoć su proširili svoje napade na civilno stanovništvo grada. U ruskom napadu poginula je jedna osoba, a više od 20 je ozlijeđeno. Napad je uništio šest stambenih zgrada i nanio veliku štetu katedrali - povijesno značajnom dijelu ukrajinske arhitekture.

Vrlo je teško vidjeti vojnu važnost bilo kojeg od ovih novih ciljeva. Umjesto toga, ovo se čini kao Putinov čin osvete nakon nedavnog ukrajinskog napada na Kerčki most - strukturu koju je izgradila Putinova tvrtka i koju je on osobno otvorio, navodi Bell.

Predsjednik Zelenski nije skrivao svoj bijes na društvenim mrežama kada je reagirao na najnoviji niz napada na Odesu, obećavajući "pobjedu nad ruskim zlom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.