Bivši šef Vrhovnog suda: Bogu možemo zahvaliti što imamo Milanovića za predsjednika

Screenshot: N1

Krunislav Olujić, nekadašnji glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda, gostovao je na N1. Na pitanje o opravdanosti traženja mišljenja SOA-e vezano uz optužbe da Rusi financiraju Milanovićevu kampanju, Olujić je odgovorio: "Apsolutno."

Ističe da je SOA trebala ispitati podržavaju li Rusi Milanovićevu kampanju, ali smatra da uključivanje SOA-e u pitanje veleizdaje nije bilo nužno.

"Za veleizdajničku, izdajničku, kvislinšku… Nije riječ o tome je li ugrožena nacionalna sigurnost, nego o političkoj ocjeni, za što SOA nije kvalificirana. SOA može skupljati podatke i izvještavati predsjednika ili premijera o nečemu što je bitno za nacionalnu sigurnost", govori Olujić za N1.

"SOA je ponovno instrumentalizirana kako bi Plenković poncijepilatovski oprao ruke"

Olujić je također komentirao situaciju s HDZ-om.

"Ako je HDZ korumpirana stranka, to treba reći pravosuđu, što je u slučaju Ive Sanadera i rečeno. HDZ je osuđen zbog koruptivnog djela, sud je donio svoju presudu. HDZ se žalio, Vrhovni sud je potvrdio presudu, a oni su odustali od Ustavnog suda i platili novčanu kaznu. U hrvatskoj javnosti to je jedina stranka koja je proglašena koruptivnom i pravomoćno osuđena. To istječe ovih dana, pa će oni koji se pozivaju na to morati govoriti da je stranka bila osuđena, a ne da je koruptivna", rekao je.

Govoreći o prosudbama vezanim uz premijera Plenkovića, Olujić je dodao: "Sve druge prosudbe koje se tiču lika i djela građanina Plenkovića kao predsjednika HDZ-a i hrvatskog premijera su političke ocjene za koje SOA nije nadležna. SOA je ponovno instrumentalizirana kako bi on poncijepilatovski oprao ruke…"

"Mi samo Bogu možemo zahvaliti što imamo Milanovića kao predsjednika"

Olujić se osvrnuo i na sukob predsjednika i premijera.

"Mi samo Bogu možemo zahvaliti što imamo Milanovića kao predsjednika koji ima izborni legitimitet i ustavne ovlasti. Jasno je da pripada jednoj političkoj opciji, ali nema ustavne zapreke da se kandidira za nešto.

Nije kršitelj Ustava, ako je netko kršitelj, to je aktualni premijer, građanin Plenković. Milanović je najveći korektiv ovoj vlasti, on je ustavobranitelj, a ako je netko kršitelj, to je premijer Plenković, koji ide toliko daleko da vrijeđa instituciju predsjednika i koristi ulični vokabular…", kazao je Olujić za N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.