Azijske burze prate pad Wall Streeta

Foto: EPA

Na azijskim burzama su danas cijene dionica pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta znatno porasla.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7.00 sati u minusu 0.6 posto, no i dalje je na putu tjednog dobitka od oko 1 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0.1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0.2 i 1.7 posto. U Australiji su, pak, blago porasle. Tako većina azijskih tržišta prati jučerašnji pad S&P 500 na Wall Stretu, kao i Nasdaq indeksa.

Pale dionice tehnoloških divova, cijene dionice Nvidie pala je 3.5 posto

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja nastavljen je višednevni rast cijena dionica tehnoloških kompanija, pa se S&P 500, po prvi put u povijesti, probio iznad razine od 5.500 bodova.

No, kasnije su dionice tehnoloških divova pale, pa su i S&P 500 i Nasdaq indeks do kraja dana skliznuli s rekordnih razina. Među ostalim, cijena dionice Nvidie pala je 3.5 posto.

Zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie skočila je od početka godine više od 170 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije premašila 3.200 milijardi dolara.

Tako je početkom tjedna taj proizvođač čipova postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, preskočivši Microsoft.

Dolar ojačao, cijene nafte blago pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta znatno porasla, pa je dolar na putu blagog tjednog dobitka treći tjedan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105.66 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.23 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 158.10 na 159.05 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0710 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0745 dolara.

Jačanje dolara zahvaljuje se procjenama da će američki Fed zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje nego središnje banke u Europi.

Cijene nafte izgubile dio jučerašnjih dobitaka

Švicarska središnja banka jučer je, po drugi put, smanjila kamate za 0.25 postotnih bodova, a premda je britanska središnja banka ostavila kamate nepromijenjene, očekuje se da će uskoro smanjiti cijenu novca.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0.11 posto, na 85.60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.10 posto, na 81.20 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.