Bila je "Ponos Hrvatske". Posjetila je inspekcija, našli joj hrpu problema

Foto: Instagram

Već mjesecima se deseci pritužbi pojavljuju na društvenim mrežama, a dio njih stigao je i u redakciju Indexa, i to protiv vlasnice udruge S-PAS Glorije Malin. Ljudi, mahom vlasnici pasa te dio udruga, optužuju Malin za sumnjivo postupanje prema životinjama uključujući njihovo zanemarivanje pa čak i krađu. 

U slučaj se uključilo i Državno odvjetništvo koje je Indexu u svibnju potvrdilo da su protiv Malin podignute kaznene prijave zbog sumnje u mučenje i ubijanje životinja. 

U međuvremenu je Indexu pristigao i odgovor Veterinarske inspekcije. Podsjetimo, u travnju, kada smo objavili prvi članak, Inspekcija je tvrdila da su nekoliko puta izlazili na teren i da kod Malin nisu primijećene nepravilnosti. Međutim, nakon što je još više pritužbi počelo izlaziti u javnost, Inspekcija se ponovno uključila u izvide te ustanovila niz nepravilnosti kod Malin. 

>> DORH provodi izvide nad Glorijom Malin zbog sumnje u mučenje ili ubijanje životinja

Ne posjeduje Rješenje o udovoljavanju uvjetima u odnosu na smještaj, hranidbu, osoblje... 

Indexu je Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata potvrdila da su obavljenim inspekcijskim nadzorima u više navrata u svibnju 2024. godine na lokaciji Udruge utvrdili da Malin u objektu drži više od 20 pasa starijih od šest mjeseci, a da pri tom ne posjeduje Rješenje o udovoljavanju uvjetima u odnosu na smještaj, hranidbu, osoblje i postupanje sa životinjama koje donosi Ministarstvo poljoprivrede.

Kažu kako je time utvrđen prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 1327.22 do 2654.45 eura za pravnu osobu te 663.61 do 1327.22 eura za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

U objekt je dopremila pse bez propisanih veterinarsko zdravstvenih certifikata o njihovom zdravlju

Nadalje, Veterinarska inspekcija utvrdila je da je Malin u objekt dopremila pse bez propisanih veterinarsko zdravstvenih certifikata o zdravlju životinja za koji je, kažu, propisana novčana kazna u iznosu od 1320 do 6630 eura za pravnu osobu te 660 do 1320 eura za privatnu.

Foto: Facebook 

Nedozvoljeno je premještala životinje i udomljavala ih dalje

Veterinarska inspekcija je također utvrdila da je Malin u svrhu udomljavanja trećim osobama u drugim državama članicama EU udomljavala pse tako da ih je premještala iz objekta bez propisanog certifikata o njihovom zdravlju. Time je, kažu, počinila prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 1320 do 6630 eura za pravnu osobu te 660 do 1320 eura za privatnu.

Isto tako, iz Veterinarske inspekcije su nam kazali kako su utvrdili da je Malin u svrhu udomljavanja trećim osobama u drugim državama članicama EU koristila svoje vozilo bez odobrenja za prijevoz životinja, čime je počinila prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 6.636,14 do 13.272,28 eura za pravnu osobu te 1327.22 do 1990.84 eura za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Pokrenut je prekršajni postupak 

Iz Veterinarske inspekcije su nam također kazali kako je za počinjenja navedenih prekršaja pri nadležnim Općinskim sudom pokrenut prekršajni postupak.

“U postupku su donesene i upravne mjere kojima je zabranjeno premještanje svih zatečenih pasa iz objekta, osim u slučaju pružanja veterinarske pomoći, te zabrana dopremanja životinja u predmetni objekt. 

Jednako tako, sredinom mjeseca lipnja 2024. godine obavljen je ponovni nadzor veterinarske inspekcije Državnog inspektorata te je utvrđeno da je u objektu bilo dopremanja životinja, nakon što je Rješenjem iz svibnja 2024. godine zabranjeno dopremanje novih životinja”, kazali su nam.

 

I dalje se provode izvidi

Evo što su nam još rekli iz Veterinarske inspekcije:

“Prethodno navedenim Udruga je prekršila odredbe čl. 64 Zakona o zaštiti životinja, koji kaže skloništa čiji rad financira jedinica lokalne samouprave moraju osigurati označavanje izgubljenih i napuštenih životinja, odnosno odredbe članka 56. stavka 3. istog Zakona, koji kaže da objekti za privremeni smještaj kućnih ljubimaca u kojima se životinje ostavljaju na čuvanju i skrbi o trošku vlasnika moraju biti registrirani od strane nadležnog tijela (Ministarstvo poljoprivrede. šumarstva i ribarstva). 

Slijedom utvrđenog činjeničnog stanja protiv Udruge podignut je Prekršajni nalog jer nije postupila u skladu s Rješenjem izdanog od strane DIRH-a te je doneseno rješenje kojim se Udruzi naređuje da obavijesti nadležno sklonište za životinje jedinice lokalne samouprave o nalasku napuštenih ili izgubljenih gore navedenih pasa, te da o istome obavijesti ovo inspekcijsko tijelo”, kazali su Indexu.

Nadalje, po zaprimljenoj prijavi o sumnji obavljanja neregistrirane djelatnosti zbrinjavanja napuštenih životinja, iz Inspekcije kažu da obavili nadzor na području Općine Brdovec.     

“Nadzorom je utvrđeno da se na navedenoj lokaciji obavlja djelatnost privremenog smještaja kućnih ljubimaca bez ishođenja odobrenja od strane Nadležnog tijela. S obzirom na navedeno poduzete su od strane veterinarske inspekcije upravne mjere kojima je zabranjeno obavljanje navedene djelatnosti te je naređeno da se životinje vrate vlasnicima. Protiv odgovorne osobe bit će podignuti optužni prijedlozi.

Veterinarska inspekcija DIRH-a nadalje obavlja nadzor nad veterinarskim organizacijama vezano za označavanje napuštenih i izgubljenih životinja radi utvrđivanja činjeničnog stanja i inspekcijska postupanja su u tijeku”, rečeno je Indexu. 

Udruga za pravnu zaštitu životinja: Podneseno je 38 kaznenih i prekršajnih prijava te ostalih pismena 

Iz Animalexa, udruge za pravnu zaštitu životinja, kazali su Indexu kako je neobjašnjiva upornost Glorije Malin u daljnjem činjenju kaznenih djela i prekršaja usprkos svim pokrenutim postupcima i zabrani DIRH-a da se u udrugu uzimaju novi psi zbog utvrđenih nepravilnosti i nepostojanja adekvatnih uvjeta.

"Sada brojimo ukupno 38 podnesenih kaznenih, prekršajnih prijava i ostalih pismena. Porazno je što su te prijave usmjerene upravo prema udruzi za zaštitu životinja, koja bi prva trebala biti na liniji zaštite životinja i djelovati u cilju dobrobiti životinja, a ovdje to nije.

Nadamo se da se zbog cjelokupne situacije to nepovjerenje prema radu udruga za zaštitu životinja neće preliti i na ostale udruge koje doista rade u teškim uvjetima i kojima je potrebna svaka vrsta pomoći", kazali su Indexu iz Animalexa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.