Rusi poslali ratne podmornice prema Irskom moru. To je potez bez presedana

Foto: Profimedia

Ruske jurišne podmornice izvele su misije oko Irskog mora dva puta od početka invazije na Ukrajinu 2022., potvrdile su Bloombergu tri dobro upućena izvora. To je, navodi Bloomberg, potez bez presedana koji je prisilio ratnu mornaricu Ujedinjenog Kraljevstva da poduzme korake za zaštitu britanskih i irskih voda.

Prvo raspoređivanje ruske podmornice klase Kilo u blizini Irskog mora, koje dijeli Irsku od Velike Britanije, dogodilo se prije otprilike 18 mjeseci, rekli su dobro upućeni izvori koji su željeli ostati anonimni. Drugo slanje podmornice dogodilo se nedavno. Putanja ruskih podmornica izašla je iz okvira kojem su britanski dužnosnici ranije svjedočili, rekli su izvori.

Dva izvora su rekla da su američki dužnosnici bili svjesni tih manevara. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da "ne komentira operacije". SAD prati aktivnosti ruske mornarice, rekao je pak visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Glasnogovornici Bijele kuće odbili su komentirati najnovije izvješće, a rusko Ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

O kakvoj se podmornici radi?

Podmornica klase Kilo je podmornica sposobna ispaljivati ​​ruske krstareće rakete Kalibr, kao i torpeda i pomorske mine. Prošlog mjeseca ruski državni mediji izvijestili su da su brodovi ruske mornarice, uključujući nuklearnu podmornicu Kazan, izveli vježbe na Atlantskom oceanu uoči posjeta Kubi.

Raspoređivanje ruskih podmornica u vodama koje okružuju Britaniju i zapadnu Irsku tijekom ukrajinskog rata nije novost, ali ranije nije objavljeno da su se kretale prema Irskom moru. Lani su irski mediji izvijestili da su britanski helikopter i ratni brod "otjerali" rusku podmornicu kod luke Cork, na jugozapadu Irske. Djelovali su jer irska vojska nije imala sposobnosti suprotstaviti se podvodnim prijetnjama.

A prošlog mjeseca BBC je izvijestio da je ruska podmornica primijećena u blizini obale Škotske, a potom je krenula prema Kubi. Glasnogovornik irskog ministarstva obrane rekao je da ne komentira operacije oružanih snaga drugih zemalja.

"Pojačano patroliramo morem"

Ne povezujući to s izvješćima o ruskim podmornicama, glasnogovornik je rekao da zrakoplovne i mornaričke snage provode "pojačano patroliranje morem" u blizini energetske infrastrukture u Irskom moru.

Važan podmorski kabel, EXA Atlantic, koji između ostalog povezuje Kanadu i UK, položen je na morsko dno kod Corka. Glasnogovornik irskog ministarstva obrane rekao je da vladine agencije surađuju na zaštiti podatkovnih kabela u zemlji.

Rusko raspoređivanje podmornica oko Ujedinjenog Kraljevstva i Irske moglo bi biti pokušaj identificiranja potencijalnih slabosti u obrani Britanskog i Irskog mora ili pokušaj zastrašivanja UK-a kao odgovor na njegovu potporu Ukrajini, rekli su izvori.

Pravni problemi

Za rusku podmornicu bilo bi teško ploviti Irskim morem bez kršenja međunarodnog prava, zbog složenosti kompleksnosti pitanja teritorijalnih voda, rekao je jedan od izvora. Podmornice prema međunarodnom pravu moraju ploviti na površini kad se nalaze u teritorijalnim vodama. Različite dubine Irskog mora otežale bi ruskoj podmornici da plovi ispod površine, rekao je izvor.

Američki pomorski institut opisuje podmornice klase Kilo kao "jedan od najuspješnijih pomorskih programa u modernoj povijesti." Više od 60 podmornica klase Kilo i dalje je u službi, navodi institut. Koriste se u Crnom moru za napad na ciljeve u Ukrajini.

Podmornice klase Kilo imaju maksimalnu brzinu od 17 čvorova na površini ili 20 čvorova pod vodom, prema web stranici Američkog mornaričkog instituta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.