Švedski tinejdžeri zarađuju ubijajući za danske bande. "Jeftino im je angažirati ih"

Foto: Profimedia

Malmö u južnoj Švedskoj i Kopenhagen u Danskoj posljednjih su se godina suočili s eskalirajućim nasiljem bandi, koje se tijekom ljeta intenziviralo do točke u kojoj policija iz obje zemlje sada djeluje preko granica.

Kad šetate Malmöom, sve izgleda vrlo idilično. No ispod površine nalazi se manje romantična istina. Malmö i Kopenhagen s druge strane tjesnaca Öresund, koji razdvaja Dansku i Švedsku, teško su pogođeni nasiljem bandi tijekom ljeta.

Danska policija izvijestila je da su tri osobe ubijene i da se dogodilo najmanje 25 napada ili pokušaja napada.

Policajac: U Švedskoj angažiraju maloljetnike da izvrše ubojstva u Danskoj

Posebno zabrinjavajuće pitanje, prema riječima policajca iz Malmöa Glenna Sjögrena, jest dob osoba koje su počinile ove zločine.

"Ovdje u Švedskoj angažiraju ubojice da izvrše ubojstva u Danskoj. I oni su uvijek maloljetni", rekao je za Euronews te je objasnio zašto su tako mladi.

"Jeftinije je. A ako ih uhvate, ne dobivaju dugu kaznu", dodaje policajac Sjögren.

Porast regrutiranja tinejdžera mlađih od 18 za izvršenje ubojstava 

Prošle je godine švedska policija primijetila porast regrutiranja tinejdžera mlađih od 18 godina za izvršenje ubojstava, budući da su suočeni s manjim nadzorom od organa za provođenje zakona i često su zaštićeni od kaznenog progona u usporedbi s odraslima.

Kriminalci često novače članove u socijalno ugroženim imigrantskim četvrtima. Službeni podaci pokazuju da je od travnja bilo 25 slučajeva u kojima su Danci angažirali mlade Šveđane da počine zločine u Danskoj.

Napadi su uključivali korištenje oružja, bombi, pa čak i ručnih bombi.

Djecu pronalaze na društvenim mrežama

Pema Karolini Sköld, voditeljici programa za mlade u Malmöu, djeca su ciljana na internetu. "Regrutiranje na društvenim mrežama relativno je veliki čimbenik zašto djeca dolaze u ovakva okruženja", kaže Sköld za Euronews.

Prekogranični kriminal između Danske i Švedske doveo je do toga da danska policija radi u Švedskoj i obrnuto. Švedska se godinama bori s nasiljem bandi, dok u Danskoj također postoji nasilje povezano s bandama, ali u manjem opsegu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.