BBC se suočio s neonacistom koji je britansku rulju učio podmetati požare

BBC se suočio s neonacistom u Finskoj koji je s britanskim prosvjednicima podijelio online upute o tome kako podmetnuti požar.

20-godišnjak je bio administrator u grupi Southport Wake Up na aplikaciji Telegram, gdje je bio poznat kao "Mr AG". Objavio je priručnik za podmetanje požara, koji je bio prikvačen na vrh grupnog chata.

Krajem srpnja i početkom kolovoza skupina je bila ključna u organizaciji i izazivanju prosvjeda koji su prerasli u nasilje u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj.

BBC ga pronašao, došli mu do stana u Helsinkiju

BBC je pronašao 20-godišnjaka čije je pravo ime Charles-Emmanuel Mikko Rasanen, a došli su i do stana na periferiji Helsinkija. Neonacist je iz Finske preuzeo istaknutu ulogu tijekom nereda u Velikoj Britaniji.

Nekoliko sati nakon ubojstva triju mladih djevojaka na satu plesa na temu Taylor Swift u Southportu, 29. srpnja, stvorena je grupa Southport Wake Up. U roku od nekoliko dana u njoj se okupilo više od 14.000 članova. Rasanen, ili "gospodin AG" kako su ga zvali na internetu, pomogao je u vođenju grupnog chata.

Skupina je organizirala prvi prosvjed u Velikoj Britaniji, na St Luke's Roadu u Southportu, dan nakon ubojstava. Taj se prosvjed kasnije pretvorio u nerede.

Prije nego što je Telegram uklonio skupinu, oglašavane su druge prosvjedne lokacije, kao i popis desetaka izbjegličkih centara, predloženih kao potencijalne mete.

Priručnik napisala ruska fašistička skupina 

Uz taj popis, 20-godišnjak je objavio priručnik o podmetanju požara i napisao "Nešto zabavno za čitanje."

Vjeruje se da je priručnik napisala ruska fašistička skupina koja je u vlastitoj zemlji zabranjena kao teroristička. Uključuje detalje o tome kako izbjeći policiju i potiče ciljanje muslimana i Židova.

Ispod objave, drugi članovi napisali su agresivne i uvredljive komentare, uključujući: "Spreman sam za ove dječake migrante", dok drugi opisuje "osvajače" kao "glupu gomilu koja podcjenjuje bijelce".

BBC je otputovao u Finsku kako bi se suočio s Rasanenom. Prethodno su mu poslali e-mail. Odbio je odgovarati na pitanja, ali nije zanijekao da je slao objave ili da je administrator grupe Southport Wake Up.

Novinare BBC-ja optužio je za uznemiravanje i nazvao policiju.

Slavi Hitlera, promovira neonacističku skupinu, poziva na genocid

Na svojim Telegram računima, Rasanen slavi Hitlera i promovira neonacističku skupinu pod nazivom Nordijski pokret otpora, koja je zabranjena kao teroristička organizacija u SAD-u. Također objavljuje glasovne bilješke - u jednoj sebe opisuje kao "nacionalsocijalista", a u drugoj poziva na genocid nad židovskim narodom.

Veli-Pekka Hämäläinen, istraživački novinar na Yleu, finskoj nacionalnoj televiziji, kaže da je Rasanen aktivan na internetu "dugi niz godina".

Tim Hämäläinena također je razgovarao s njim o njegovoj ulozi u neredima u Velikoj Britaniji. Vjeruje da ga je sudjelovanje Rasanena u grupi Southport Wake Up pretvorilo iz usamljenog ekstremista u nekoga s tisućama gledatelja.

"Ovo je primjer kako usamljeni ratnici za internetskom tipkovnicom mogu postati opasni", kaže Hämäläinen.

Njegove objave dijelile ključne osobe

Kaže da je vidio finske policijske zapise, koji pokazuju da je Rasanen bio pod istragom dok je bio tinejdžer zbog prijetnje, ali da nikada nije optužen za zločin.

BBC-ju je također rečeno o Rasanenovim prijašnjim internetskim vezama s krajnje desničarskom bijelom nacionalističkom skupinom u Velikoj Britaniji, Domoljubnom alternativom (PA).

Bio je aktivan član privatnog grupnog chata za igre, a njegove su objave dijelile ključne osobe u PA, prema britanskoj antifašističkoj istraživačkoj skupini Red Flare.

Među njima je bio i regionalni organizator grupe u Yorkshireu, Sam Melia, koji je ranije ove godine zatvoren zbog poticanja rasne mržnje. Za vrijeme nereda u Velikoj Britaniji, post AG-a glasio je: "Kada isto nasilje dolazi u sjevernu Europu?"

"Sjedi za tipkovnicom u jednoj zemlji, započinje nasilje u drugoj"

Glasnogovornik Red Flarea, koji je prvi otkrio pravi identitet AG-a i njegove veze sa Southport Wake Upom, kaže da bi Rasanen trebao odgovarati za ono što je učinio.

"Ono što ovdje imamo je slučaj mladića koji sjedi za tipkovnicom u drugoj zemlji i započinje rasističko nasilje u Britaniji". "To razotkriva transnacionalnu prirodu krajnje desnice u današnjem svijetu."

BBC je kontaktirao Patriotsku alternativu i iako je grupa odbila odgovoriti na konkretna pitanja, rekla je da je ono što je gospodin AG objavio na javnom kanalu PA "u redu" i da PA nije bila uključena u ono što je gospodin AG objavio u drugim Telegram grupama.

Govoreći za BBC, vladin neovisni recenzent zakona o terorizmu, Jonathan Hall, rekao je da bi "da je u Velikoj Britaniji, bio uhićen i procesuiran prema Zakonu o terorizmu iz 2006. godine".

Telegram: Uklonili smo britanske kanale koji pozivaju na nasilje

Hall procjenjuje da je najmanje polovica kaznenih progona terorističke propagande prošle godine uključivala aplikaciju Telegram.

Nejasno je hoće li Finska izručiti jednog od svojih državljana Velikoj Britaniji, a ministarstvo unutarnjih poslova odbilo je komentirati poduzima li se bilo kakav zahtjev za izručenje ili druge radnje u vezi s tim pitanjem.

Nacionalni policijski odbor Finske kaže da je "svjestan slučaja", ali da ga ne može detaljnije komentirati. Glasnogovornik Telegrama rekao je za BBC da su njegovi moderatori uklonili britanske kanale koji pozivaju na nasilje kada su otkriveni u kolovozu, uključujući Southport Wake Up.

U priopćenju se dodaje: "Naravno, spremni smo surađivati s vladom Ujedinjenog Kraljevstva i Finske po ovom pitanju putem odgovarajućih kanala."

Glasnogovornik vlade Ujedinjenog Kraljevstva kaže da ubrzano radi na provedbi Zakona o sigurnosti na internetu, koji zahtijeva od platformi društvenih medija da uklone ilegalni sadržaj i spriječe širenje dezinformacija.

"Nećemo dopustiti da internet služi kao utočište za one koji žele posijati podjelu u našim zajednicama", kaže glasnogovornik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.