Bivši izraelski ambasador teško optužio Netanyahua: "Slao je milijune dolara Hamasu"

Bivši izraelski ambasador u SAD-u teško optužio Netanyahua: "Preusmjeravao je Hamasu milijune dolara"

Bivši izraelski veleposlanik u SAD-u, Danny Ayalon, optužio je, gostujući na SkyNewsu, Benjamina Netanyahua da je "glavni odgovorni" za napade 7. listopada, tvrdeći da je jačao Hamas preusmjeravajući im novac preko Katara.

Ayalon tvrdi da je Netanyahu godinama aktivno podupirao Hamas u Gazi kako bi suprotstavio islamske militante Palestinskoj vlasti na Zapadnoj obali te održao podjelu teritorija.

Na pitanje ima li Netanyahu osobnu odgovornost za napade 7. listopada i njihove posljedice, Ayalon je odgovorio da izraelski premijer "apsolutno ima". "On nadzire obranu i sve oko toga, tako da je, naravno, glavni odgovorni," rekao je Ayalon.

"On je taj koji je nadgledao ili osmislio strategiju jačanja Hamasa, pokušavajući podijeliti palestinski teritorij između Palestinske vlasti u Judeji i Samariji te Hamasa u Gazi. On je taj koji je dopustio da milijuni dolara uđu u Hamas iz Katara u gotovini u koferima, što je u osnovi izgradilo Hamas i njegovu moćnu vojnu infrastrukturu. On je mislio da će moći kontrolirati situaciju i odgađati rješavanje problema, ali sve se raspalo. On je svakako odgovoran i morat će odgovoriti na mnoga pitanja u vezi s tim", izjavio je. 

Netanyahu ranije odbacivao slične tvrdnje kao "smiješne"

Netanyahu je ranije odbacio tvrdnje da je jačao Hamas kako bi podijelio Palestince u suparničke političke kampove kao "smiješne."

"To je velika laž da sam želio izgraditi Hamas. Smiješno. Ne idete u rat s Hamasom tri puta ili poduzimate velike vojne operacije ako želite izgraditi Hamas", rekao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.