Bjelovar dobiva moderni pročistač voda kapaciteta 47.000 stanovnika

Foto: Hina

Moderni pročistač otpadnih voda, kapaciteta 47.000 stanovnika, koji se gradi u prigradskom naselju Veliko Korenovo, zadovoljit će sve potrebe i ekološke standardne za bjelovarsko područje tijekom iduća četiri desetljeća, rečeno je danas tijekom obilaska gradilišta.

Radove vrijedne više od 16 milijuna eura sufinancira Europska unija, a izvodi slovenska tvrtka Riko uz pomoć lokalnih građevinskih snaga. Novi sustav omogućit će pročišćavanje otpadnih voda uz dodatno izdvajanje dušika i fosfora, čime će se udovoljiti svim europskim standardima.

"Građani Bjelovara imat će jedan od najmodernijih sustava za pročišćavanje otpadnih voda. Novi uređaj zamijenit će stari iz 1980-ih godina, a nakon probne faze, stari sustav će se srušiti. Radovi napreduju prema planu i bez većih problema", istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

"Novi uređaj omogućuje širenje sustava na rubna naselja koja dosad nisu bila pokrivena kanalizacijom"

Predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić istaknuo je da novi uređaj, osim što zadovoljava europske direktive, omogućuje širenje sustava na rubna naselja koja dosad nisu bila pokrivena kanalizacijom.

"Sustav ima kapacitet za širenje i obuhvatit će dio susjedne općine Rovišće te osigurati bolju kvalitetu pročišćavanja otpadnih voda. Trenutno smo na 70 posto pokrivenosti kanalizacijom, a cilj nam je dosegnuti 85 posto u sljedećih deset godina", kaže Ivančić.

Završetak građevinskih radova očekuje se u svibnju 2025. godine, a nakon toga slijedi testna faza, koja će trajati godinu dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.