Potpisani ugovori za projekte gospodarenja otpadom u Crikvenici i Malom Lošinju

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Ugovori o sufinanciranju sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Kalvarija u Malom Lošinju te izgradnji i opremanju sortirnice u Crikvenici vrijednosti 8.4 milijuna eura potpisani su danas, a u pokrivanju troškova Fond za zaštitu okoliša sudjeluje sa 70 posto.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković ustvrdila je da je odgovorno gospodarenje otpadom preduvjet za zaštitu okoliša, a oba projekta primjer su takvog djelovanja. 

"Sanacija i zatvaranje odlagališta otpada na Lošinju doprinijet će zaštiti okoliša i vizualno doprinijeti kvaliteti prostora"

Buduća sortirnica za odvojeno prikupljene sastavnice prikupljenog komunalnog otpada u Crikvenici imat će kapacitet više od 3800 tona obrađenog otpada godišnje, a očekuje se da će se pola otpada moći reciklirati i ponovno upotrijebiti, rekla je Vučković.

Sanacija i zatvaranje odlagališta otpada na Lošinju doprinijet će zaštiti okoliša i vizualno doprinijeti kvaliteti prostora, navela je. U mandatu vlade Andreja Plenkovića u projekte zaštite okoliša i vodnoga gospodarstva ulaže se više od milijardu eura, državna potpora putem EU fondova i nacionalnih sredstava je 700 milijuna eura, a dosad je isplaćeno više od 470 milijuna.

Butković: Kreditni rejting i jedna od najvećih stopa gospodarskog rasta u Europi znatno pomažu u ostvarenju ovih projekata

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je da ulaganja iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti omogućuju da se razvija niz projekata, a sve bolji kreditni rejting Hrvatske i jedna od najvećih stopa gospodarskog rasta u Europi znatno pomažu u ostvarenju tih projekata.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen podsjetio je kako je u proteklih nekoliko godina putem europskih fondova ili nacionalnih izvora osigurano preko 500 milijuna eura za područje gospodarenja otpadom.

"Izgradnja sortirnice pomaže u ostvarenju cilja da Crikvenica bude u vrhu po odvojenom prikupljanju"

Vršiteljica dužnosti gradonačelnice Crikvenice Ivana Matošić Gašparović istaknula je da izgradnja sortirnice pomaže u ostvarenju cilja da taj grad bude u vrhu po odvojenom prikupljanju i cjelokupnom gospodarenju otpadom. Njena vrijednost je 2.6 milijuna eura, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ulaže 1.6 milijuna. 

Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić navela je kako se na Lošinju poduzima posljednji korak u sanaciji odlagališta otpada, što je važno za cijeli cresko-lošinjski arhipelag. Projekt je vrijedan 5.8 milijuna eura, a bespovratno se financira iz Fonda s 3.9 milijuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.