Bulj, Jeckov i Mrak Taritaš pobunili se jer DP-ov ministar nije došao u sabor

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Oporba je danas oštro zamjerila ministru poljoprivrede Josipu Dabri što osobno nije došao u sabor predstaviti izmjene Zakona o poljoprivredi, jednog od ključnih zakona u njegovom resoru, upozoravajući da potpore u poljoprivredi nikada nisu bile veće, a proizvodnja nikada manja.

"Ministre poljoprivrede, dođite i odgovorite na pitanja o poljoprivredi. Poticaji u poljoprivredi nikada nisu bili veći, proizvodnja nikada manja, a hrana skuplja", kazao je u raspravi Miro Bulj (Klub Mosta) zamjerajući što je zakon, umjesto resornog ministra, predstavio državni tajnik.

Jeckov: Od ministra očekujemo konkretne poteze

Kruh je u zadnje dvije godine poskupio 57 posto, šećer 54 posto, jaja preko 50 posto, meso oko 40 posto, nabrajao je Bulj pitajući kome idu poljoprivredne potpore. Gdje je ministar poljoprivrede zanimalo je i Draganu Jeckov (SDSS). "Kada se donosi Zakon o poljoprivredi, onda je valjda logično da tu bude ministar", poručila je.

Poljoprivreda u Hrvatskoj, kazala je, i dalje se bori sa strukturnim izazovima kao što su nedostatak ulaganja u kapital, tehnologiju, istraživanje i razvoj, a prepreku predstavlja i administrativno opterećenje poljoprivrednika. 

"Od ministra očekujemo konkretne poteze jer je on zajedno s kolegama iz stranke u predizbornoj kampanji konstantno predlagao određena rješenja, a u proteklom razdoblju nije primijenio niti jedno", poručila je Jeckov.

SDP-ovac: Nisam ni očekivao ništa spektakularno

I Anka Mrak Taritaš (GLAS) smatra da je ministar trebao doći u sabor. "To je elementarna pristojnost", ustvrdila je. Ministar je svjestan svih problema u poljoprivredi i zbog toga obilazi Hrvatsku, branio ga je stranački kolega Ivica Kukavica (DP).

Mate Vukušić iz SDP-a ne vidi problem u tome što u saboru nema ministra. "Ništa spektakularno nisam očekivao ni od zakonskih izmjena, ministar je nekompetentan za ovu problematiku i tek četiri mjeseca u resoru koji je njegova prethodnica svela na najniže grane od samostalnosti", kazao je. 

Čestitao mu je međutim na smjeni ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi te poručio da očekuje i smjenu predsjednika Uprave Hrvatskih šuma.

Benčić: 20 najvećih dobiva najveći dio kolača

Govoreći o samom zakonu Dalibor Paus (IDS) kazao je da ne definira nažalost daljnji razvoj poljoprivrede kako povećati proizvodnju hrane i broj stoke, kako uključiti mlade u poljoprivrednu proizvodnju. "Moramo priznati sebi da stanje u poljoprivredi nije dobro", rekao je.

U svim dijelovima zemlje situacija je takva da tjera na plač, ustvrdila je Sandra Benčić (Možemo) dodavši da 20 najvećih dobiva najveći dio kolača sredstava namijenjenih poljoprivrednicima. "Dok ne promijenimo pristup što od poljoprivrede hoćemo, dok nemamo politiku hrane, nećemo moći imati produktivnu poljoprivredu", kazala je. 

U raspravi su, uz ostalo, zastupnici istaknuli kako su kontrola financiranja i smanjenje zlouporaba u korištenju sredstava itekako važni, što je glavni cilj zakonskih izmjena, ali i upozorili da sama sumnja na prevaru podrazumijeva i odgodu u provedbi, izbacivanje s rang-liste ili odbijanje odobravanja isplate sredstava, što u konačnici znači i zaustavljanje poljoprivredne proizvodnje na duže razdoblje.

Petir: Potpore prima više od 100 tisuća poljoprivrednika

U tom smislu ukazano je na potrebu nalaženja drugačijeg modela kontrole financiranja, kojim bi se osigurao nastavak poljoprivredne proizvodnje, a kažnjavanje provodilo samo u slučaju utvrđivanja nepravilnosti.

Marijana Petir (Klub HDZ-a) navela je da potpore u Hrvatskoj prima nešto više od 100 tisuća poljoprivrednika. "Prebacivati odgovornost administracije na poljoprivrednika je potpuno pogrešno, tim više što u Hrvatskoj prevladavaju mala gospodarstva kojim bi vraćanje novca ili dugo čekanje na sredstva značilo kraj poslovanja", kazala je.

Dubravka Lipovac Pehar (DP) istaknula je da se potrebe poljoprivrednika osluškuju i aktivno djeluje izmjenama zakona. Zakon osigurava transparentnost i na taj način jamči da svaki euro iz fondova završi tamo gdje je najpotrebnije, kod poljoprivrednika, poručila je zastupnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.