Cijene u britanskim trgovinama pale prvi put u tri godine

Foto: EPA

Cijene u britanskim trgovinama smanjile su se u kolovozu na godišnjoj razini prvi put nakon listopada 2021. godine, ponajviše zbog ljetnih rasprodaja odjeće i kućanskih potrepština, pokazalo je danas objavljeno istraživanje. 

Udruga britanskih maloprodajnih kompanija (BRC) priopćila je da su cijene u trgovinama u ovom mjesecu pale za 0.3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nakon povećanja za 0.2 posto u srpnju.

Cijene neprehrambenih proizvoda su pale 1.5 posto, što je najveći pad u nešto više od tri godine. Cijene hrane su se povećale 2 posto, sporije u odnosu na 2.3-postotni rast u srpnju i najsporije od studenog 2021.

"Inflacija maloprodajnih cijena ponovno je u kolovozu oslabila jer su mnogi trgovci neprehrambenih proizvoda zadržali promotivne akcije", rekao je Mike Watkins iz kompanije za istraživanje tržišta NielsenIQ.

"Trgovci hranom uveli su više sniženja cijena kako bi povećali prodaju tijekom 'sportskog ljeta'", dodao je Watkins, podsjećajući na Olimpijske igre u Parizu i Euro 2024.

Istraživanje BRC-a obuhvatilo je cijene u velikim trgovačkim lancima između 1. i 7. kolovoza.

Službeni podaci o potrošačkim cijenama (CPI), koji uključuju usluge kao i proizvode u trgovinama, pokazali su da je inflacija u srpnju blago porasla prvi put u ovoj godini, na 2.2 posto, u odnosu na prethodnih 2 posto.

Središnja banka očekuje da će CPI dosegnuti oko 2.75 posto do kraja godine jer blijedi učinak naglog pada cijena energije u 2023. godini, prije nego što se vrati na ciljanu razinu Bank of England od 2 posto u prvoj polovici 2026.

BoE je početkom mjeseca snizio kamatne stope s njihove najviše razine u posljednjih 16 godina, a investitori očekuju još najmanje jedno smanjenje od četvrtine postotnog boda prije kraja godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.