Zelenski danas Bidenu predstavlja "plan pobjede". Curi sve više detalja

Foto: Profimedia

Danas bi ukrajinski predsjednik trebao otkriti svoj "plan pobjede" američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Kijev očekuje snažnu podršku američkog čelnika prije nego što Zelenski napusti Bijelu kuću. Kako javlja BBC, visoki dužnosnik u Kijevu rekao je da žele da se "Biden upiše u povijest" u svojim posljednjim mjesecima na dužnosti.

Iako Kijev detalje plana i dalje drži u tajnosti, strategija će vjerojatno sadržavati molbe za daljnju vojnu i financijsku potporu, ali i sigurnosna jamstva za budućnost. Zelenski kaže da je plan osmišljen kao "most" prema zaustavljanju rata, za koji vjeruje da bi mogao završiti prije nego što ljudi misle.

"Potrebna je akcija"

Ako Zapad ojača poziciju Ukrajine, tvrdi Zelenski, ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi biti prisiljen na diplomatsko rješenje sukoba. "Ovaj se rat ne može smiriti pregovorima. Potrebna je akcija", rekao je Zelenski kasno sinoć Vijeću sigurnosti UN-a.

Ukrajinskom predsjedniku, koji je itekako vičan odnosima s javnosti, također je cilj suočiti se s kritičarima u SAD-u koji su doveli u pitanje mudrost dodatnog ulijevanja novca u Ukrajinu i promicanje plana za konačni mir.

Zelenski je bacio sve karte na "plan pobjede"

Zelenski ulaže velike napore u svoj plan pobjede te je pokrenuo veliku diplomatsku ofenzivu proteklih dana u Ujedinjenim narodima. Prekjučer je tako govorio na raspravi o reformiranju UN-a. Jučer se obratio Vijeću sigurnosti, a danas će održati govor na Općoj skupštini. 

U međuvremenu se sastaje sa svjetskim čelnicima i američkim političarima. Posjetio je tvornicu streljiva u Scrantonu, rodnom gradu Joea Bidena u Pennsylvaniji, koja proizvodi granate za ukrajinsku artiljeriju.

Oko jednoga je vrlo jasan - vremena je malo. U jednom od svojih brojnih intervjua Zelenski je rekao da se plan pobjede mora prihvatiti, a Ukrajina mora ojačati, i to u naredna tri mjeseca.

"Ovaj plan je osmišljen prvenstveno s Bidenovom potporom na umu", rekao je za New Yorker. Ta potpora nipošto nije zajamčena, ali Zelenski je bacio sve karte na nju, ističe BBC u analizi.

Problem zvan Donald Trump

Razlog je jednostavan - situacija će se značajno promijeniti ako Donald Trump pobijedi na izborima. Na predizbornom skupu prije par dana bivši predsjednik ismijavao je Zelenskog kao "najvećeg trgovca u povijesti" jer "svaki put kad dođe u ovu zemlju, ode sa 60 milijardi dolara".

Trump je ponovio svoje stajalište da će pozvati Rusiju i Ukrajinu na dogovor o okončanju rata, za koji se Kijev boji da bi ih natjerao da prihvate teritorijalne gubitke, a pritom ne bi dobio nikakva jamstva protiv daljnje ruske agresije.

Sad sve ovisi o Bidenu

Upravo je strah od takvog scenarija ono što gura diplomatsku akciju iza Zelenskijevog plana pobjede. Neki diplomati sumnjaju u to da bi plan uspio natjerati Rusiju za pregovarački stol. Sada mnogo ovisi o Bidenovu odgovoru.

Zastupnici u Kongresu će dobiti plan, baš kao i Trump, ali i njegova suparnica Kamala Harris. Trump je tvrdio da će okončati rat u roku od 24 sata ako postane predsjednik, što je dovelo do straha da bi republikanski kandidat prisilio Kijev na teritorijalne ustupke protiv svoje volje.

"Glavni prioritet plana je snažan udar na Rusiju"

Američki izbori su sve bliže, što znači da je ovo ključni trenutak za Zelenskog jer ruske trupe nastavljaju napredovati, centimetar po centimetar, na istoku Ukrajine. Glavni prioritet u planu pobjede je "snažan udar na Rusiju", vjeruje vojni analitičar Mihajlo Samus, direktor think-tanka New Geopolitics Research Network.

Davanje Kijevu mogućnosti da uništi vojnu infrastrukturu u dometu od 300 km moglo bi ozbiljno ugroziti ofenzivne operacije Kremlja u Donbasu, na istoku Ukrajine, ali i rusku sposobnost da "neutralizira" aktualni upad Ukrajine u rusku regiju Kursk, kaže Samus.

To bi značilo dobivanje dopuštenja, dosad uskraćenog, za korištenje raketa dugog dometa zapadne proizvodnje na ciljevima duboko u Rusiji.

Dok Ukrajina uspješno šalje napadačke bespilotne letjelice na ruska skladišta streljiva, projektili mogu probiti jače utvrđene mete poput aerodroma i vojnih baza. Planom pobjede će Kijev tražiti više takvih projektila, vjeruje Olga Rudenko, glavna urednica Kyiv Independenta.

"Poziv Ukrajini u NATO je dio plana pobjede"

Također se očekuje da će daljnja financijska potpora i kapitaliziranje iznenadnog prekograničnog prodora Ukrajine u rusku regiju Kursk činiti ključne elemente plana pobjede. Što se tiče budućih sigurnosnih jamstava, težnja Ukrajine pridruživanju obrambenom vojnom savezu NATO-u ostaje jasna.

"Poziv Ukrajini u NATO dio je plana pobjede", potvrdio je Andrij Jermak, šef ureda Volodimira Zelenskog. Češki predsjednik Petr Pavel, vatreni saveznik Ukrajine, rekao je ovaj tjedan da će dio nje vjerojatno ostati "privremeno" okupiran, i to godinama.

Olga Rudenko vjeruje da je za većinu Ukrajinaca još uvijek "previše osjetljivo i nezamislivo ustupiti nešto Rusiji, čak i privremeno". "Nije da su Ukrajinci pohlepni za teritorijem", kaže ona.

"Ne možemo ostaviti svoje ljude tamo pod ruskom kontrolom i osuditi ih na te užase", rekla je misleći na uvjerljiva izvješća o ruskim ratnim zločinima.

Isto misli i 31-godišnji Dmitro, čiji su lice i ruke teško opečeni kada ga je udario ruski dron. "Nećemo predati svoje teritorije za koje je palo toliko ljudi", rekao je za BBC u Kijevu.

"Bit ću tamo do posljednjeg daha"

"Ako smo završili rat u ovoj fazi, za što smo se tada borili? Zašto su ginuli svi naši ljudi, naši drugovi?" pita se. Primirje bi, vjeruje, Rusiji jednostavno dalo vremena da se oporavi. I Zelenski je nedavno upozorio na opasnosti "zamrzavanja" sukoba.

Dmitro već planira povratak na prvu liniju kako bi se borio uz svoje suborce: "Neću se povući, bit ću tamo do posljednjeg daha."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.