Danas će padati kiša, mogući jaki pljuskovi s grmljavinom i vjetrom

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Pretežno oblačno s kišom, mjestimice obilnom, osobito na Jadranu i krajevima uz njega, gdje su mogući i lokalno jači pljuskovi s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za danas.

Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar, na sjevernom dijelu i bura u jačanju na jaku, podno Velebita i olujnu s orkanskim udarima.

Temperatura zraka na kopnu između 10 i 15, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 14 do 18, a uz dalmatinsku obalu od 18 do 23 Celzijeva stupnja.

Upozorenja na kišu i vjetar

DHMZ je objavio upozorenja za sve regije osim osječke. Za zagrebačku, karlovačku, gospićku i kninsku regiju objavljena su upozorenja na kišu. Upozorenja na kišu, vjetar i grmljavinsko nevrijeme na snazi su za riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

Za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal objavljeno je crveno upozorenje na vjetar. Očekuje se jaka i olujna bura.

Za tri dalmatinske regije na snazi je narančasto upozorenje zbog jake bure.

Prognoza po regijama za danas

Istočna Hrvatska: Oblačno uz čestu kišu, izraženiju u Posavini i u gorju na zapadu. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Temperatura zraka od 12 do 14 °C.

Središnja Hrvatska: Prevladavat će oblačno s kišom koja mjestimice može biti obilnija. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, između 10 i 14 °C.

Gorski kotar i Lika: Oblačno s kišom, lokalno obilnom, osobito u Lici. Ponegdje može i zagrmjeti. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, od 10 do 13 °C.

Istra: Oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, u drugom dijelu dana i obilnom oborinom. Puhat će umjerena do pojačana bura i istočni vjetar, a poslijepodne bura koja će jačati na umjerenu do vrlo jaku, na udare olujnu. More umjereno valovito i valovito, navečer prema otvorenome ponegdje jače valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 12 do 14 °C, najviša dnevna od 15 do 17 °C.

Sjeverni Jadran: Pretežno oblačno s kišom te razmjerno vjetrovito. Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, moguće izraženiji, osobito navečer i u noći. Puhat će bura, prijepodne ponegdje već jaka, do kraja dana podno Velebita i s orkanskim udarima, a na otocima prolazno i jako jugo. Najviša temperatura zraka od 15 do 19 °C.

Dalmacija: Umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, lokalno obilnom. Pljuskovi s grmljavinom mogu biti izraženiji, osobito navečer na jugu. Puhat će umjereno do jako jugo i južni vjetar, navečer moguće olujno. Temperatura zraka od 18 do 23 °C.

Prognoza za sutra

Sutra će biti umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, osobito na Jadranu i uz pljuskove s grmljavinom. Lokalno obilna kiša, uglavnom na Jadranu i u predjelima uz njega.

Vjetar će biti umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni i zapadni, prolazno moguće jak. Na Jadranu jaka i olujna bura, u Dalmaciji sjeverozapadnjak, na jugu jugo i južni vjetar, poslijepodne vjetar u slabljenju.

Najniža temperatura će se kretati od 8 do 13, u Dalmaciji od 16 do 19 °C. Najviša dnevna od 10 do 15, na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 17 do 23 °C.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.