DHMZ izdao upozorenje za toplinski val. Stiže velika promjena

Foto: DHMZ, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vikend će u cijeloj zemlji biti u znaku vrućina. Danas i sutra se u dijelovima zemlje očekuje i preko 35 Celzijevih stupnjeva. Uz to, stiže i saharski pijesak. Pravo ljetno vrijeme u ponedjeljak će prekinuti promjena - pljuskovi i osjetno osvježenje.

DHMZ je izdao žuto i narančasto upozorenje za toplinske valove za vikend i ponedjeljak. Najgore će biti sutra. Žuti alarm na snazi je za cijelu Hrvatsku, dok je za Dalmaciju na snazi narančasto upozorenje.

Sredinom tjedna nastavit će se promjenjivo oblačno i nestabilno s povremenom kišom i hladnije od prosjeka na početku srpnja. Od četvrtka će se vrijeme opet stabilizirati.

I na moru će biti promjenjivo s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, osobito u utorak i srijedu, na sjevernom dijelu već u ponedjeljak poslijepodne. Do tada pretežno vedro i vruće. 

Detaljna prognoza za danas

Na istoku će danas prevladavati sunčano i vruće. Uz rijeke bi moglo biti kratkotrajne jutarnje magle, osobito u Posavini. Poslijepodne može biti lokalnog razvoja oblaka iznad gorja na zapadu. Vjetar slab, prognozira za HRT Izidor Pelajić.

U središnjim predjelima, uz rijetke oblake, temperatura će od jutarnjih 20-ak brzo rasti, najviša će biti između 30 i 33. Vjetar će veći dio dana izostati, na sjeveru kasno popodne lokalno umjeren jugoistočni.

U kotlinama gorskih krajeva magla će ujutro smanjivati vidljivost. Danju većinom sunčano i suho. Vjetar uglavnom slab, baš kao i na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu. More će biti mirno, prema otvorenome uz popodnevni sjeverozapadnjak do umjereno valovito. Najviša temperatura između 28 i 32 stupnja.

U Dalmaciji će prevladavati vedro, duž obale od jutra toplo, danju vruće, osobito u unutrašnjosti. Najviša temperatura zraka bit će između 30 i 34 stupnja. Osvježenje će pružati popodnevni vjetar s mora, umjeren sjeverozapadni, zapadni i jugozapadni, ujutro ponegdje i slaba bura, a kupačima i more - temperature oko 25.

Na krajnjem jugu pretežno vedro, nekima već noćas sparno. Najniža temperatura na obali i otocima rijetko niža od 23. Danju bi mogla porasti mjestimice i do 34 - za kraj lipnja iznadprosječno toplo.

Stiže i saharski pijesak

Saharski pijesak u Hrvatskoj se ponovno očekuje sutra i u ponedjeljak, a to je za Večernji list potvrdila Josipa Kuzmić, voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

"U nedjelju, 30. lipnja, i ponedjeljak, 1. srpnja, očekuje se pojava saharske prašine i zamućene atmosfere nad područjem Hrvatske. Naime, nad sjevernom Afrikom prisutna je ciklonalna aktivnost, što dovodi do dizanja prašine, a sljedećih dana po visini će se nad Mediteranom i Jadranom uspostaviti jugozapadno strujanje. 

Također, prizemno će se ciklona s Pirenejskog poluotoka premještati prema sjeveroistoku, dok je nad Jadranom i Sredozemljem polje malo povišenog tlaka zraka. Prema tome, očekuju se sinoptički uvjeti povoljni za prijenos saharske prašine prema Jadranu i Hrvatskoj, osobito tijekom nedjelje i ponedjeljka”, kazala je Kuzmić.

Nakon vikenda slijedi promjena vremena

Nakon sunčane i vruće nedjelje, tijekom koje se u dijelovima kopnene Hrvatske očekuje i preko 35 Celzijevih stupnjeva, u ponedjeljak će kopnene predjele zahvatiti promjena vremena - s pljuskovima, grmljavinom i osjetnim padom temperature, i to najprije na sjeveru i zapadu. U utorak će biti još svježije, još oblačnije te i dalje nestabilno s povremenom kišom i pljuskovima. Ponegdje i s umjerenim sjevernim ili sjeveroistočnim vjetrom.

Sunčano i vruće u Dalmaciji bit će veći dio ponedjeljka, dok će na sjeveru poslijepodne biti lokalnih pljuskova. Prema utorku kiša i pljuskovi sve učestaliji, rašireniji i lokalno izraženiji, osobito, čini se, u Dalmaciji. Vjetar pretežno umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. U nedjelju će ga prolazno zamijeniti jugo.

Oprez zbog visokih temperature

Visoke temperature mogu utjecati na zdravlje, pa je potrebno zaštititi se od vrućine, posebno osobe sa zdravstvenim problemima, djeca i trudnice.

Valja izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje, potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Važno je rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, no izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće male obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.  

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike. Treba smanjiti količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, danju zatvoriti prozore i rolete, kao i umjetna svjetla te što je više moguće električnih uređaja.

Kako pomoći ljudima u nevolji

Preporučuju se tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, nošenje lagane široke svijetle odjeće i pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Također redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja.

Ako je moguće, valja izbjegavati naporan fizički rad.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci - dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine ne smiju izlagati izravnom suncu te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

Lijekove treba držati na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijevih ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). 

Ako neki član obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili Hitnu pomoć. 

Dok se čeka liječnika ili hitnu pomoć, osobu treba smjestiti u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podići joj noge i kukove, odstraniti odjeću i staviti hladne obloge na vrat, pazuhe i prepone. Osobe bez svijesti treba staviti u bočni ležeći položaj.

Važni brojevi koje treba znati su 194 za Hitnu pomoć te 112 kao jedinstveni broj za sve vrste hitnih situacija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.