Rimac objavio novi video: Ovako smo razvijali robotaksi, s tim idemo u cijeli svijet

Screenshot: Facebook

MATE Rimac prošli je tjedan pokazao robotaksi. No to nije prošlo bez problema. Robotaksi se, naime, nije odazvao na naredbu te je ostao na mjestu. Tijekom predstavljanja Rimac je preko aplikacije dvaput pokušao pozvati robotaksi na pozornicu, ali auto nijednom nije došao. U Rimac Kampusu predstavljen je robotaksi, od kojeg smo vidjeli isključivo uređenu unutarnju kabinu i ništa više.

To je, naravno, odmah potaknulo brojne kritike u javnom prostoru. Rimac je, podsjetimo, dobio 180 milijuna eura od poreznih obveznika EU. 

Danas je Mate Rimac objavio novi video, u kojem, kako piše, detaljnije otkriva robotaksi, koji se, kako smo prošli tjedan saznali, zove Verne. Tako se sad zove i bivša firma P3M, koja ovaj sustav razvija.

Na predstavljanju Verne-a bilo je pokazano puno više od jednog prototipa. Ovdje možemo vidjeti neke od tih stvari i čuti širu sliku.

Objavljuje Mate Rimac u Ponedjeljak, 1. srpnja 2024.

"Htjeli smo još malo ući u detalje i pokazati kako smo došli do toga gdje smo danas", kaže Rimac na početku razgovora. 

"Razvoj konvencionalnog auta je užasno dug i kompleksan proces, koji ne može napraviti puno ljudi", kaže.

"Kad se razvije konvencionalan auto, obično se uzme neka konkurencija, neki prethodnici ili proizvođači koji imaju već neke modele i od toga kreću. Mi smo željeli napraviti nešto potpuno drugačije: auto razvijen iz nule da bi iskoristio sve prednosti autonomne vožnje", rekao je Rimac. 

"Htjeli smo da taj auto bude najsigurniji, najprostraniji, najudobniji, najbolje iskustvo za čovjeka u autu", kaže Rimac.

Pokazao ranije modele

Onda je pokazao model iz 2019. godine, s kojim su, kako kaže, krenuli u razvoj. 

"Već tada smo imali dvosjed. Zašto dvosjed? Zato što podaci pokazuju da 90 posto taksi ili Uber vožnji je jedna ili dvije osobe u autu. Mi smo željeli za te dvije osobe dati najbolje iskustvo, najviše prostora", rekao je. 

Pokazao je i ostale modele. "2021. smo imali senzore na krovu. 2022. smo redefinirali taj dizajn. Ali ne samo dizajn nego i tehničke karakteristike, crash zahtjeve i tako dalje...", rekao je. 

"Mi razvijamo vlastiti auto i ostale elemente sustava. Ali jedan dio koji smo se odlučili ne razvijati je autonomna vožnja. Radili smo s najboljim firmama u svijetu, na kraju smo se odlučili na Mobileye", kaže.

"Kako se razvija auto, tako se različiti elementi auta testiraju i razvijaju zasebno", rekao je Rimac. Potom je pokazao modele koji rade različite poslove u cijelom procesu. 

Pokazao unutrašnjost robotaksija i funkcionalnosti 

Rimac je potom ušao u robotaksi. Rekao je kako je cilj bio da se ljudi jednom kad uđu osjećaju kao da je to njihov automobil. Verne će, kaže Rimac, imati podatke o osobi koja ulazi i tako će pustiti glazbu, prilagoditi temperaturu...

"Razmišljali smo puno o sigurnosti. Sustav autonomne vožnje koji smo odabrali i koji i dalje stalno napreduje želimo da je najsigurniji na svijetu i bolji od 99 posto ljudskih vozača. Do nesreće ne bi trebalo doći. Ali u maloj vjerojatnosti, ako dođe do nesreće, ovo treba biti najsigurniji auto na svijetu", rekao je Rimac. 

Govorio o sigurnosti auta

Onda je malo pojasnio dio o sigurnosti. 

"Vidimo da sjedimo jako daleko iza, imamo jako puno prostora ispred sebe za upijanje energije udarca. Nećemo dozvoliti da auto krene prije nego što se ne zavežemo kako treba. Ako se netko zaveže iza leđa, balkanska fora, auto neće krenuti. Naravno, i dalje imamo airbagove koji nas štite u slučaju bočnog udara ili nekih drugih scenarija. Ali to su malo vjerojatni scenariji pošto imamo stvarno vrlo napredan sustav autonomne vožnje", rekao je.

"Zagreb je prvi grad gdje testiramo sustav i onda idemo u cijeli svijet, u druge gradove po Europi i van Europe. Najvažnije za Hrvatsku je to što ovo ostaje hrvatska firma i ti auti će se proizvoditi u Hrvatskoj i izvoziti u cijeli svijet. 

Nije ekonomska poanta da imamo nekoliko stotina robotaksija koji se voze po Zagrebu, nego da imamo tisuće takvih auta koji su proizvedeni u Hrvatskoj, u tvornici koju sad počinjemo graditi u južnom dijelu Zagreba", rekao je. 

"Što god smo napravili zadnjih 15 godina, činilo se nemogućim i suludo. Raditi najbrže električne aute na svijetu u Hrvatskoj, ovdje razvijati i proizvoditi baterije za najbolje proizvođače automobila, napraviti najveću tvornicu u jugoistočnoj Europi... Sve je to izgledalo suludo. I ovo je velik projekt, naravno da nije jednostavan. 

Ovakvi koncepti i autonomna vožnja će se dogoditi s nama ili bez nas. Ali zar nije bolje da mi u Hrvatskoj budemo aktivni dionici tome da se ovakvi auti razvijaju, proizvode i šalju u cijeli svijet", rekao je Rimac. "Mi vjerujemo u ovo, idemo završiti projekt. Nadamo se 2026. u Zagrebu", rekao je Rimac na kraju.

Uskoro opširnije

Projekt Robotaxi pratite iz dana u dan na adresi: www.index.hr/afere

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.