Erlić obišao Čakovec i Varaždin: "Vlada brine i o najsjevernijem dijelu Hrvatske"

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić sastao se s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske i Međimurske županije oko intenziviranja provedbe projekata u visini od 680 milijuna eura na razvoj gradova, koji se moraju realizirati do 2029. godine.

Riječ je o projektima čije je financiranje planirano putem ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2021.-2027. godine. Sredstva se moraju potrošiti do 2029. godine te ministar Erlić očekuje da će se procedure vezana uz projekte intenzivirati tijekom iduće godine.

"Važni projekti će dati nove sadržaje i dimenziju"

Vlada je osmislila program za razvoj gradova vrijedan 680 milijuna eura za 22 grada - središta županija kroz programe regionalnoga razvoja fondova EU. Cilj je da ti gradovi kroz ulaganja budu pokretači razvoja svojih regija i županija, na temelju donesenih strategija razvoja urbanih područja, rekao je Erlić.

"To su izrazito važni projekti za sve stanovnike ovoga kraja, koji će dati nove sadržaje i novu dimenziju. Pokazuje to nastojanja vlade da brine o svim krajevima Hrvatske, pa tako i o najsjevernijem dijelu zemlje”, kazao je Erlić.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj rekao je kako ima je odobrena alokacija od 22 milijuna eura te da su pripreme za dva velika projekta ove godine pri kraju. To su Centar kreativnih i kulturnih industrija te Centar za predinkubaciju u pametnoj industriji, s Fakultetom organizacije i informatike.

"Ti projekti će promijeniti vizuru grada"

"To su dva velika projekta koja će promijeniti urbanu vizuru centra našega grada”, kazao je Bosilj. Dodao je da su i druga dva projekta revitalizacije kulturne baštine u visokoj fazi pripreme, a riječ je o Varaždinskoj kući i sinagogi.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je da su u sklopu ITU mehanizma prijavili Trg Republike u Čakovcu, sportski park u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Mladost, sufinanciranje izgradnje vanjskih bazena, izgradnju pješačko-biciklističke staze na dionici Totovec-Savska Ves i Inovativni centar kreativnosti na području bivše vojarne Međimurske županije.

"Prošle godine smo dobili sporazum i omotnicu tešku 18 milijuna eura, što Grad Čakovec, ali i naše susjedne općine dosad nisu imali prilike dobiti”, naglasila je Cividini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.