EU izabrala Piculu da bude izvjestitelj za Srbiju. Vučić: Shvatili smo poruku

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL, EPA

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula imenovan je na tri važne funkcije, među kojima se ističe ona stalnog izvjestitelja za Srbiju, priopćeno je iz Piculinog ureda jučer.

Picula će pokrivati sve teme vezane uz odnose Europske unije i Srbije

Naime, u narednih pet godina Picula će biti zadužen za analizu, praćenje i izvještavanje tijela Europske unije o stanju u Srbiji te o usklađivanju s europskim pravnim stečevinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama.

Na ovoj dužnosti Picula će u ime Europskog parlamenta pokrivati sve teme vezane uz odnose Europske unije i Srbije te će predstavljati Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta.

"Nastavno na veliko iskustvo koje sam stekao i poznavanje prilika na zapadnom Balkanu, kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad. Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti, posebno tijekom mog proteklog mandata.

Kao i uvijek do sada, pozdravljam i podržavam činjenicu da je politika proširenja ponovno u fokusu EU. Evidentna je veća politička potpora nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterija! Svaka zemlja treba biti ocijenjena individualno prema svojim rezultatima", ističe Picula.

Stigle i reakcije iz Srbije.

Vučić: Shvatili smo poruku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija dobro shvatila poruku koju joj je Europski parlament poslao imenovanjem hrvatskog zastupnika Tonina Picule za izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju.

"Ne žurim s komentarima, razgovarat ćemo s njim i surađivat ćemo s njim. Ali smo vrlo dobro razumjeli poruku Europskog parlamenta", rekao je Vučić nakon trilateralnog sastanka s premijerima Slovačke Robertom Ficom i Mađarske Viktorom Orbanom u Komarnu odgovarajući na pitanje o imenovanju Picule.

Vučić je primijetio da većinu funkcija unutar Europskog parlamenta, koje se odnose na Srbiju, obavljaju Estonci.

"Znate da je Kaja Kallas odgovorna za sigurnost i vanjske poslove Europske unije. Glavni čovjek je Matija Maasikas, također iz Estonije. Dakle, dvoje njih su iz Estonije. Znate tko je izvjestitelj za takozvano Kosovo u Europskom parlamentu? Prema mojim saznanjima, sada će opet biti postavljen Estonac. A znate li tko vodi Ured Europske komisije na Kosovu? Opet Estonac. Prilično neobično, složit ćete se. No, dobro, nama su dodijelili Hrvata", rekao je Vučić dodavši kako problem nije u tome što je Picula Hrvat, već u njegovim stavovima.

Reagirala je i Ana Brnabić.

"E svaka vam čast. Sve smo razumjeli", napisala je na Twitteru Ana Brnabić, šefica srpskog parlamenta.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.