Europske burze blago porasle. Čeka se izvješće o inflaciji

Foto: EPA

Na europskim su burzama jutros cijene dionica blago porasle, a trguje se oprezno dok ulagači čekaju izvješća o inflaciji u regiji, kao i u SAD-u. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati u plusu 0.1 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.34 posto, na 8.407 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.03 posto, na 18.906 bodova, a pariški CAC 0.35 posto, na 7.666 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9.30 sati u plusu 0.6 posto, pa je na putu dobitka u ovom mjesecu od oko 2 posto. Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0.7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0.5 i 1.3 posto.

Pad dionica Nvidie

Ulagače je ohrabrila stabilnost Wall Streeta, unatoč jučerašnjem oštrom padu cijene dionica proizvođača čipova Nvidie. To je moglo pritisnuti cijeli tehnološki sektor, no nije. Naprotiv, Dow Jones indeks ojačao je 0.59 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 oslabio samo 0.01, a Nasdaq indeks 0.23 posto.

Podršku tržištima pružaju i podaci o snažnijem nego što se očekivalo rastu američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija. Jučer je objavljena druga procjena koja je pokazala da je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3, a ne 2.8 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

Čeka se izvješće o inflaciji

To je učvrstilo uvjerenje ulagača da će najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč povišenim kamatnim stopama. Podršku tržištima pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope. Danas će biti objavljeni novi podaci o inflaciji u SAD-u, koji bi mogli utjecati na očekivanja o kamatnim stopama.

Na tržištu prevladava stav da će Fed u rujnu smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, no neki očekuju i oštriji rez od 0,50 postotnih bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.