Hitna evakuacija stanovništva u sjevernoj Hercegovini mora završiti do 2 sata ujutro

Foto: Anadolu Ajansi

Hitna evakuacija stanovništva započela je danas kasno navečer iz sredina koje su teško stradale u poplava i odronima stijenja protekloga vikenda u sjevernom dijelu Hercegovine, nakon što su najavljene obilne padaline. 

Nove padaline, opasnost od klizišta i bujica

Kako je navečer izvijestio Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru, izvlačenje pučanstva iz ugroženih područja Jablanice i Konjica pokrenuto je odmah, a provode ga pripadnici civilne zaštite i druge žurne službe, uz potporu spasilačkih ekipa koje su na terenu.

U hitnoj obavijesti navodi se kako ljudi iz ugroženih područja moraju biti izvučeni najkasnije do 2 sati ujutro. Bit će smješteni u ranije organizirana kolektivna prihvatilišta u školama i športskim dvoranama, gdje su im osigurani ležajevi, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine.

Ove mjere se provode zbog upozorenja Federalnoga hidrometeorološkog zavoda koji za noćas prognozira jače padaline s do 60 litara kiše po četvornomu metru, što može dovesti do novih bujičnih potoka i klizišta na već ugroženim područjima.

U poplavama i odronima stijenja u sjevernom dijela Hercegovine i središnjem dijelu BiH poginule su 22 osobe, a traga se za još osmero.  
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.