Hrvatska izgradila dječje igralište u Srbiji

Foto: Facebook

U subotičkom vrtiću s odgojem na hrvatskom Marija Petković - Biser danas je otvoreno novo dječje igralište izgrađeno u sklopu projekta Rasti gdje si posijan, koji financira hrvatska vlada u cilju unapređenja odgoja i obrazovanja Hrvata u Srbiji na materinskom jeziku.

"Više od stotinu djece je u programu odgoja na hrvatskom u gradu Subotici, no potrebe su daleko veće. Zato nam je važno da nas Hrvatska prati i podržava", izjavila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i saborska zastupnica Jasna Vojnić nakon svečanog otvorenja pred djecom, roditeljima i uzvanicima.

Istaknula je kako su se kapaciteti sustava odgoja i obrazovanja na hrvatskom u Srbiji znatno povećali nakon odluke hrvatske vlade da podrži izgradnju jaslica, koje su otvorene u ožujku, novoga igrališta, te vrtića u selu Tavankutu, čije se otvorenje očekuje do kraja godine.

Zamjenik šefa diplomatske misije: Projekt ima utjecaj na kvalitetu života djece

U projekt Rasti gdje si posijan Hrvatska je uložila gotovo milijun eura, naveo je ovom prigodom zamjenik šefa diplomatske misije RH u Beogradu Ivan Zeko Pivač.

"Sredstva su utrošena na odličan način. Kao što vidimo projekt ima utjecaj na kvalitetu života naše najosjetljivije skupine, djece. To je ujedno i strateški projekt Vlade Hrvatske koja jasno time pokazuje brigu o Hrvatima koji ovdje žive", poručio je on.

U sustavu odgoja na hrvatskom rade dva vrtića u Subotici, a još jedan je pred otvorenjem u selu Tavankutu. Premda su izgrađeni pri trima katoličkim župama i djeca imaju vjerski odgoj, vrtići pripadaju mreži Predškolske ustanove Naša radost grada Subotice koji financira rad odgajateljica i ishranu mališana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.