Hrvatska poslala kanader da pomogne u gašenju požara u Grčkoj

Foto: MORH

Kanader CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade upućen je u Grčku radi pružanja pomoći u gašenju požara, priopćeno je iz MORH-a.

Na aktivnost je upućeno deset pripadnika 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a: četiri pilota, dva tehničara letača te četiri zrakoplovna tehničara, sukladno naredbi potpredsjednika vlade i ministra obrane Ivana Anušića, navodi se u priopćenju.

Kapetan kanadera, bojnik Ivica Markač, prije odlaska na zadaću još jednom je potvrdio spremnost Hrvatske vojske da pomaže svojim prijateljima, saveznicima i partnerima: "Spremni smo za izvršenje zadaće te nam je uvijek zadovoljstvo što svojim sposobnostima možemo pomoći i drugim zemljama. U Grčkoj smo bili angažirani prošle godine, a i ove godine smo spremni odgovoriti na sve izazove koji su stavljeni pred nas."

Hrvatska u stalnoj pripravnosti za pomoć drugim državama

Protupožarni zrakoplov s dvije posade bit će angažiran u Grčkoj u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU).

Za pomoć drugim državama, Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2024. stavlja na raspolaganje zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dva protupožarna kanadera CL-415.

Pripadnici 855. protupožarne eskadrile ove godine su sudjelovali u gašenju požara u Sjevernoj Makedoniji, a 2023. tri puta su bili angažirani na gašenju požara u Grčkoj, navodi se u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.